Sveriges väg mot krig
HEJDÅ: Vårt toppmoderna artillerisystem Archer byggdes för att avskräcka Ryssland från att attackera Sverige. Nu ska det användas för provokation och dödande istället.

Regeringen ger bort Archer till Zelenskyj

Publicerad 19 januari 2023 kl 07.32

Inrikes. Det svenska artillerisystemet Archer, 50 st stridsfordon 90 och pansarvärnsroboten NLAW ska ges bort till regeringen i Ukraina, vilket blir den viktigaste provokationen från svensk sida hittills under konflikten. Statsminister Ulf Kristersson och Ebba Busch höll pressträff om leveransen idag.

Dela artikeln

Regeringen beslutar att skicka 50 st stridsfordon 90 till Ukraina. Även pansarvärnsroboten NLAW ingår i leveransen, enligt Kristerssons inledande anförande. Av anteckningar som släppts innan mötet framgår att även Archer skickas.

Archer är en vidareutvecklad version av artilleripjäsen Haubits 77B, som har uppgraderats för bättre prestanda och kan fjärrstyras via en dator i förarhytten.

Systemet monteras på en tung terrängvagn, Volvo A30E, som har skydd mot splitter, brand och minor samt bullerskydd och ballistiskt skydd.

Det var i augusti som utrikesminister Dmytro Kuleba sa åt Sverige att leverera sitt toppmoderna artillerisystem Archer till Ukraina, samt luftvärnsroboten Robot 98 och Jas Gripen.

I december upprepade president Volodymyr Zelenskyj kravet på att Sverige skulle skicka Archer vederlagsfritt till Ukraina, vilket Ulf Kristersson gick med på i början av januari när han sa att det "arbetet pågår".

Den svenska regeringen, som är mycket lojal med USA, har tidigare planerat att skicka 10.000 svenskar till Baltikum, där den svenska krigsplaneringen utgår från att de första konfrontationerna med Ryssland kommer att ske.

Den lettiska regeringen har förbjudit ryska i skolor och vidtagit en rad andra provocerande åtgärder i detta syfte.

Politikerna i Lettland räknas också som några av världens mest USA-lojala och är inte sällan drillade av vapen- och finansfamiljen Wallenberg, som ligger bakom initiativet att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Under det senaste decenniet har exempelvis finansministern och presidenten i det lilla landet varit direkt nedstigna från SEB, som ingår i familjens ägor.

För svenskt vidkommande utgör Archer-leveransen nu den första viktiga svenska provokationen direkt mot Ryssland. Moskva har varnat för att man betraktar leveranser av tunga vapen som legitima militära mål och sändningarna med Archer skulle således kunna få till följd att svenska mål angrips direkt, även om det hittills inte har inträffat sådana attacker mot Nato-ländernas leveranser.

Som vanligt finns ingen opposition mot krigsplaneringen i Sveriges riksdag.

Socialdemokraterna har istället anmält Ulf Kristersson till riksdagens konstitutionsutskott med anledning av att han inte skickat systemet redan tidigare. Och Sverigedemokraterna har inte haft något att invända mot Sveriges nya roll som bombmål åt stormakterna.

Nu har regeringen tagit ett beslut om att ge Försvarsmakten ett uppdrag om överlåtelse av artillerisystem Archer till Ukraina, vilket statsministern kommenterar på sedvanligt sätt:

– Det blir stort, säger Ulf Kristersson om stödet, till TT.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.