IT-läckan
Inrikesminister Anders Ygeman (S) kände till läckan i januari 2016.

IT-läckan röjde polisens hemliga register – kan vara det värsta sedan spionen Stig Bergling

Publicerad 20 juli 2017 kl 18.21

Inrikes. Inrikesminister Anders Ygeman (S) visste om säkerhetsläckan på Transportstyrelsen redan i början av 2016. På torsdagen avslöjades även att polisens hemliga register ingår i läckan. IT-skandalen jämförs nu med det som den livstidsdömde kommunistiska landsförrädaren och spionen Stig Bergling gjorde när han spred information till Sovjet.

Dela artikeln

Enligt Säpos förhörsprotokoll fick regeringen reda på säkerhetsläckan och lagbrottet på Transportstyrelsen redan i februari 2016, avslöjade DN på onsdagskvällen.

Inte förrän nästan ett år senare, i januari 2017, kom regeringens reaktion och Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren fick sparken.

Under en pressträff bekräftar nu även Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) att han visste om säkerhetsläckan på Transportstyrelsen när förundersökningen inleddes i januari 2016.

Han kan dock inte minnas något exakt datum, hävdar han.

– Jag minns inte det exakta datumet, säger han till TT.

Regeringens hantering av säkerhetsläckan har KU-anmälts av Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson, som ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är otroligt allvarligt. Det kan vara det största säkerhetsläckaget sedan Bergling och Wennerströms tid, säger han till SVT Rapport.

Läckan har lett till att extremt känsliga uppgifter spridits till främmande makt, däribland adressuppgifter om svenskar med skyddad identitet, vilket i värsta fall kan leda till att personerna mördas.

Enligt SVT kan en rad sådana personer ha fått sina skyddade uppgifter röjda.

– Konsekvenserna kan bli oerhörda. Om dessa uppgifter hamnar i fel händer kan det innebära det värsta tänkbara. Jag hoppas att de som är ansvariga får stå till svars och att man utreder det här ordentligt nu, säger ex-polisen "Fredrik", som arbetade med grov kriminalitet och därför tvingas leva med skyddad identitet, till SVT.

Han menar att risken är stor att uppgifterna hamnat i farliga händer.

Med andra ord har regeringen suttit på vetskap om läckan, utan att informera dessa människor om att uppgifterna kan ha spridits.

På torsdagskvällen avslöjade DN att även polisens hemliga register, belastningsregistret och det ännu känsligare misstankeregistret, låg åtkomliga för obehöriga. I det senare finns information om personer som är delgivna misstanke eller som misstänks för brott men inte känner till det. Likaså fick främmande makt tillgång till data från statens krypterade kommunikationssystem mellan myndigheter, Swedish Government Secure Intranet, SGCI.

– I så fall har man öppnat möjligheten att komma åt hemliga uppgifter som kan användas mot enskilda människor, men också av organiserad brottslighet som kan tjäna pengar på att sälja uppgifterna vidare, säger säkerhetsexperten Johan Wiktorin, till DN, och påpekar att det också gått att manipulera informationen genom att ta bort eller lägga till.

I sociala medier kräver nu många att regeringen avgår.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0