Drevet mot yttrandefriheten
Justitieminister Morgan Johansson (S).

Regeringen kräver att Google lyder Bonniers censurkrav – annars blir det lagstiftning

Publicerad 23 mars 2018 kl 15.02

Media. Bonniers kampanj för ökad nätcensur får nu nu regeringen att kalla till sig Google, Facebook och liknande företag för ett "möte". Där ska regeringen förmå bolagen att införa "självsanering" mot så kallat hatiskt innehåll på internet. Lyckas inte det, blir nästa steg lagstiftning.

Gilla artikeln på Facebook

Bonniers kvällstidning Expressen, advokatbyrå Danowskys och morgontidning Dagens Nyheter har i flera veckor bedrivit en kampanj för att förändra yttrandefriheten på nätet. Bakgrunden är bland annat att Youtube-användare tenderar att föredra nyheter från alternativa medier istället för Bonnier­koncernens egna videoklipp, vilket snuvar den svenska finansfamiljen på värdefulla annonsintäkter.

Bland kraven, som framförs av Bonniers intresseorganisation Tidningsutgivarna, finns att Google, Facebook och Youtube ska ta bort alternativa medier från olika topplistor och sökresultat som driver trafik, till förmån för innehåll från olika former av politiskt korrekta och regimtrogna medier.

Tidigare har Expressen bland annat lyckats få Google att radera så kallade "antisemitiska" sajter från sina sökresultat. Det svenska Google anpassas nu på samma sätt som tidigare skedde i diktaturen Kina, där otillåten information plötsligt försvinner och är omöjlig att hitta via söktjänsten.

Det har framför allt handlat om en sida som bland annat pekar ut Bonniers makt som ett "hot" mot Sverige. Mediekoncernen svarade på detta genom att använda just sin makt för att få bort hemsidan från Google, vilket alltså lyckades.

Google har också, efter Expressens drev, censurerat sökförslag om att "förintelsen är en lögn".

Därutöver har Expressen och DN även lyckats få Youtube att radera fyra års journalistiskt arbete från Granskning Sverige, trots att ingen domstol hade dömt ut deras material som på något sätt olagligt.

Expressen har till och med försökt få Youtube att ta bort historiskt material som Adolf Hitlers tal, som Bonniers ironiskt nog själva säljer via sin nätbokhandel Adlibris för över 1800 kronor.

Likt den kommunistiska diktaturen Kina, som 2006 erbjöds en censurerad version av Googles sökmotor, har Bonniers alltså fått sin vilja igenom. Mediejätten i Sverige har dock, till skillnad från Kina, till stor del lyckats undvika kritik för sin hämningslösa censurkampanj.

Bonniers makt har tvärtom visat sig vara så stor att till och med regeringen lovat agera för att forma nätet efter mediejättens önskemål. Hand i hand med den svenska statsmakten fortsätter censuren.

Förra söndagen sade justitieminister Morgan Johansson (S) i SVT Agenda att han ska sätta "mycket större press" på Google så att de stänger ner material som Bonniers tidningar vill ha bort från nätet.

Och nu går regeringen vidare med detta löfte.

På fredagen kallades Google, Facebook och andra IT-bolag till ett "möte" med regeringen.

På mötet ska justitieminister Morgan Johansson (S) kräva att bolagen tar bort så kallat "hat" från sina tjänster.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

TT påpekar att det kommande mötet är ett resultat av Expressens "granskning", som enligt nyhetsbyrån riktat sig mot "nazistisk propaganda".

Mötet ska äga rum den 13 april, och från Expressens sida är man glada över att regeringen rättar sig efter tidningens krav.

– Det är positivt att regeringen tar allvarligt på de uppenbara problem som finns på nätjättarnas plattformar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till sin egen tidning.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor studie: Män – inte kvinnor – diskrimineras vid jobbsökning

Männens ansökningar sorteras bort. Ingen liknande diskriminering av kvinnor inom mansdominerade yrken.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Mer från Media

Bidragsfuskande Tempus läggs ned

Avslöjad tidning mot konkurs.. Samhällsnytts granskning bakom nedläggningen.0 

Rapport använde bilder från Hollywoodfilm i klimatinslag

"Inte så långt ifrån det som hotar att ske".. Skrämmer tittarna med ny istid på grund av "global uppvärmning".0 

Facebook ska bekämpa "klimatförnekelse"

Lanserar egen "mytsida" enligt Ullenhag-modell.. Inlägg som ifrågasätter officiella linjen ska "taggas" med länkar till mytsidan.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0