"Din rätt att utrycka en åsikt innebär inte en skyldighet för andra att sprida den", skriver Andes Ygeman (S) på Twitter.

Regeringen: Rätt att stänga ner Trump

Publicerad 11 januari 2021 kl 22.17

Inrikes. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som ansvarar för internetfrågor, ställer sig bakom Twitters nedstängning av USA:s president Donald Trump, uppger DN. Trump hade 89 miljoner följare på plattformen. Enligt Ygeman är det ingen rättighet att kunna sprida sina åsikter på den informationsinfrastruktur som nätjättarna tagit kontroll över.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trump klättrade mot enorma 90 miljoner följare på Twitter när den vänsterradikala nätjätten stängde ner hans konto.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritisk till den permanenta blockeringen.

Men i Sverige är regeringen positiv till Twitters agerande.

Enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman är det ingen rättighet att kunna sprida sina åsikter på de plattformar som dominerar internet. Det har inget med yttrandefrihet att göra.

Dessutom hade Trump "hetsat" folkmassan utanför Kapitolium i Washington förra onsdagen, påstår statsrådet.

– Din rätt att uttrycka din åsikt innebär inte en skyldighet för andra att sprida den, oavsett om det gäller en tidning eller ett sociala medier-företag, säger han till DN.

På måndagen stängdes även Twitters konkurrent Parler av från hela internet, i en gemensam aktion från flera nätjättar. Syftet är, enligt Parlers grundare, att krossa tjänsten.

Löfvenregeringen har i flera år varit drivande i att få de stora nätbolagen att censurera högerröster på nätet med förevändningen att det handlar om "hat". De har bland annat hotat med hårdare lagstiftning för att få bort samhällskritiska röster från internet.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0