"Din rätt att utrycka en åsikt innebär inte en skyldighet för andra att sprida den", skriver Andes Ygeman (S) på Twitter.

Regeringen: Rätt att stänga ner Trump

Publicerad 11 januari 2021 kl 22.17

Inrikes. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som ansvarar för internetfrågor, ställer sig bakom Twitters nedstängning av USA:s president Donald Trump, uppger DN. Trump hade 89 miljoner följare på plattformen. Enligt Ygeman är det ingen rättighet att kunna sprida sina åsikter på den informationsinfrastruktur som nätjättarna tagit kontroll över.

Gilla artikeln på Facebook

Donald Trump klättrade mot enorma 90 miljoner följare på Twitter när den vänsterradikala nätjätten stängde ner hans konto.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritisk till den permanenta blockeringen.

Men i Sverige är regeringen positiv till Twitters agerande.

Enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman är det ingen rättighet att kunna sprida sina åsikter på de plattformar som dominerar internet. Det har inget med yttrandefrihet att göra.

Dessutom hade Trump "hetsat" folkmassan utanför Kapitolium i Washington förra onsdagen, påstår statsrådet.

– Din rätt att uttrycka din åsikt innebär inte en skyldighet för andra att sprida den, oavsett om det gäller en tidning eller ett sociala medier-företag, säger han till DN.

På måndagen stängdes även Twitters konkurrent Parler av från hela internet, i en gemensam aktion från flera nätjättar. Syftet är, enligt Parlers grundare, att krossa tjänsten.

Löfvenregeringen har i flera år varit drivande i att få de stora nätbolagen att censurera högerröster på nätet med förevändningen att det handlar om "hat". De har bland annat hotat med hårdare lagstiftning för att få bort samhällskritiska röster från internet.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll bluffade om högerextrem hotbild

Myndigheten: "Några sådana uppgifter finns inte". Inte korrekt att SD:s drönarbild äventyrade säkerheten för ministern.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0