Välfärd för vissa
VINNARE OCH FÖRLORARE: Asylsökare och flyktingbarn är vinnare när regeringen drar in myggnät och nödhjälp i tredje världen för att bekosta invandringen. Beslutet kommer att leda till 20.000 dödsfall och 800.000 ytterligare smittotillfällen, enligt beräkningar.

Regeringen redo att offra 20.000 liv i tredje världen för att satsa på invandrare i Sverige

Publicerad 13 februari 2016 kl 17.21

Utrikes. 20.000 människoliv riskeras att släckas när regeringen nu hastigt drar in redan utlovade biståndspengar till arbetet mot tuberkulos och malaria. Nu protesterar 159 hjälp­organisationer världen över mot vad de menar är ett svek från Stefan Löfven och hans regering.

Dela artikeln

Det svenska biståndet har bland annat gått till myggnät i tredje världen som ska hindra smittspridning av farliga sjukdomar. Men nu är myggnäten i fara eftersom regeringen har beslutat att omfördela 300 miljoner kronor som ska satsas på "integration", även känt som invandrarbidrag, i Sverige istället.

– Regeringens beslut väcker stor oro. Stora framgångar har nåtts i att bekämpa aids, malaria och tuberkulos. Men för att de inte ska gå förlorade borde stödet till och insatser mot de tre sjukdomarna snarare öka än minska, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser, i ett pressmeddelande.

Det stora antalet förväntade dödsoffer har fått 159 hjälporganisationer att i ett öppet brev protestera mot hur Stefan Löfven och hans regering har hanterat frågan.

"Bästa Statsminister Stefan Löfven, vi skriver till dig med ett brådskande ärende, nämligen möjligheten att fundamentalt ändra spridningen av de tre värsta fattigdomsrelaterade sjukdomarna i världen", skriver organisationerna i det öppna brevet.

Tillsammans vädjar man till Sverige att riva upp beslutet och påpekar att tiotusentals liv och hundratusentals nya smittade kan bli fallet om den svenska regeringen framhärdar.

Pengarna hade utlovats av den svenska regeringen till Globala fonden, som är en internationell och FN-närstående organisation vars mål är att finansiera arbete som kan förebygga och behandla flera smittsamma sjukdomar. Enligt fondens beräkningar innebär neddragningen på 300 miljoner kronor att ungefär 20.000 ytterligare dödsfall kommer att inträffa och att 800.000 fler personer kommer att smittas av hiv, tbc och malaria, skriver Sveriges Radio på nätet.

– Det handlar ju om skillnaden på liv och död, säger Anna Sjöblom till Sveriges Radio.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.