PFAS

Regeringen ströp anslagen till mätning av plastgifter

Publicerad 24 juni 2023 kl 08.35

Inrikes. Veckans nyhet om att Naturskyddsföreningen uppmätt gigantiska nivåer av plastgifterna PFAS i svensk fisk borde egentligen inte vara någon nyhet. Problemet har varit känt av myndigheterna länge, men när länsstyrelsen av Jämtland ville mäta PFAS-nivåerna i vattnet gick regeringen in och ströp finansieringen, skriver DN.

Dela artikeln

Redan 2021 upptäckte länsstyrelsen i Jämtland höga halter av PFAS-kemikalier i fiskar från Storsjön.

Fler prover krävs nu för att kartlägga hur spridda plastgifterna är. Men i höstas klubbade regeringen igenom en budet som kraftigt bantade anslagen till länsstyrelserna för miljöövervakning. Istället planeras satsningar på bland annat barnfamiljer med många barn och medier som uppfyller vissa värdegrunds­krav.

– Eftersom anslagen för miljöövervakning minskat, har vi ingen budget för att fortsätta ta proverna i samma utsträckning som i dag, säger Jens Fuchs på Länsstyrelsen i Jämtland till DN.

Plastgifter stör utvecklingen av framförallt pojkar i fosterstadiet och vissa av dem påverkar mäns fortplantnings­förmåga senare i livet.

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals plastgifter vars vatten- och fettavstötande egenskaper används i allt från stekpannor och livsmedelsförpackningar till kläder, rengöringsmedel och brandbekämpningsmedel. I Storsjön hamnade PFAS-gifterna troligen eftersom Försvarsmakten övat brandsläckning med PFAS-baserade ämnen.

I en KI-studie 2019 upptäcktes att PFAS-ämnena i princip oberörda vandrar via maten till fostret hos kvinnor, och att mest PFAS-ämnen ansamlas i pojkfoster.

– Vi har fokuserat på sex av dessa PFAS-ämnen och ser att samtliga uppträder i fostrets vävnad i samma utsträckning som i moderkakan. När bebisen föds har den därför redan en ansamling av dessa kemikalier i bland annat lunga, lever och hjärna, sade Richelle Duque Björvang, doktorand vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska Institutet, när studien presenterades.

Forskaren Pauliina Damdimopoulou påpekade samtidigt att det inte råder någon tvekan om att ämnena måste sluta spridas bland mänskligheten.

– I dag är maten den främsta källan till PFAS-ämnen, i form av fisk, mjölk, kött och ägg, eller dricksvatten om man råkar bo på ett förorenat område. Vi får i oss dem som en cocktail av ämnen som dessutom kan samverka med varandra. Det vore i linje med försiktighetsprincipen inom begränsningen av kemiska ämnen att se till att samtliga PFAS-ämnen försvinner från vårt samhälle, sade hon.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.