Bostadsbubblan
Enligt Emma Persson "är det bara att hoppas" att många har sparat pengar under de goda år som nu är slut.

"Rena blodbadet" väntar medelklassen i januari

Publicerad 22 september 2022 kl 10.03

Ekonomi. Enligt SEB är den verkliga inflationen som en villaägare drabbas av 48 procent per år – inte 9 procent som det heter officiellt. Samtidigt visar en uträkning från Länsförsäkringar att medelklass-hushållens utgifter i januari kommer att ha ökat med 100 procent på ett år.
– Det ser ut att bli rena blodbadet, säger försäkringsbolagets privatekonom Emma Persson.

Dela artikeln

Efter många "goda år" med politiska åtgärder riktade mot medelklassen, såsom minusränta kombinerat med ränteavdrag, jobbskatteavdrag, rutavdrag, rotavdrag och så vidare, ser lånefesten nu ut att få ett abrupt slut.

– Det är bara att hoppas att många har sparat under de goda åren vi nu lämnat, säger Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson i ett pressmeddelande.

Hushållen, som under många år kunnat leva över sina tillgångar utan några konsekvenser, kommer nu att behöva "dra åt svångremmen" och kapa onödiga utgifter, varnar Länsförsäkringar.

En uträkning från SEB visar samtidigt att priserna på de varor och tjänster som ett genomsnittligt svenskt medelklass-hushåll drabbas av har ökat med 48 procent på ett år, och inte 9 procent som Riksbankens officiella inflationsmått visar.

I januari väntas det dock bli betydligt värre än så. Enligt Länsförsäkringars uträkningar kan svenska familjer stå inför fördubblade kostnader, alltså en kostnadsökning med 100 procent, i januari jämfört med i december 2020.

– Även om januari brukar vara en klassiskt tuff månad ekonomiskt, ser det i år ut att bli rena blodbadet, säger Emma Persson.Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.