USA-valet
Paul Ryan var vice-presidentkandidat åt Mitt Romney för fyra år sedan. 2015 blev han talman i representanthuset.

Republikansk partitopp kräver fortsatt muslimsk invandring

Publicerad 17 juni 2016 kl 17.52

Utrikes. Efter islamistattacken Orlando i helgen förnyade Donald Trump sitt krav på tillfälligt stoppad invandring från den islamska världen. Nu får han mothugg från toppar i det republikanska etablissemanget som kräver fortsatt muslimsk invandring till USA.

Gilla artikeln på Facebook

Kort efter terrorattackerna i San Bernadino i december förra året, då ett muslimskt par sköt ihjäl 14 offentliganställda på en jobbkonferens och skadade ytterligare 24, krävde Donald Trump ett temporärt totalstopp för all muslimsk invandring.

I samband med helgens islamistiska terrordåd mot gayklubben Pulse i Orlando förnyade han kravet.

– Vi kan inte fortsatt tillåta tusentals och åter tusentals människor att flöda in i vårt land, när många av dem har samma tankeprocess som den här barbariska mördaren, sa han i ett tal i New Hampshire i måndags.

All invandring från områden med en ”bevisad bakgrund av terrorism” ska stoppas om den republikanska presidentkandidaten får som han vill.

Trumps förslag har fått andra, mindre populära republikaner att sparka bakut. På en presskonferens i tisdags gick Paul Ryan, talman i representanthuset, till vänsterattack på Trump och hans förslag.

Enligt Ryan ligger det inte i USA:s intresse att avsluta den muslimska massinvandringen till landet.

– Den överväldigande majoriteten av muslimer i det här landet och i världen är moderata, fredliga och toleranta, hävdade istället den 46-årige karriärpolitikern som suttit i representanthuset sedan han var 29 år.

Påståendet att en överväldigande majoritet av muslimer är moderata och toleranta är kontroversiellt. Så sent som 2013 fann den icke-politiska amerikanska tankesmedjan Pew Research Institute att en ”överväldigande andel av muslimer i många länder vill att islamsk lag (sharia) ska vara den officiella lagen i deras land”.

I Afghanistan, där Orlandoterroristen Omar Mateen hade sitt ursprung, önskar till exempel 99 procent av befolkningen att sharia ska vara landets lag.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.