Staten & Researchgruppen
AVSLÖJAD: Martin Fredriksson tvingades under söndagen berätta om sitt hemliga arbete åt Säpo.

Researchgruppen på Säpos lönelista

Publicerad 28 februari 2016 kl 23.32

Inrikes. Vänsterextrema Researchgruppen, som upprättat ett åsiktsregister över tusentals Fria Tider-läsare, har beskrivit sig som ett "journalistkollektiv" av unga aktivister. Men nu visar det sig att gruppens frontman Martin Fredriksson var avlönad agent åt den svenska säkerhetstjänsten Säpo.

Gilla artikeln på Facebook

© FB

DÅLIG STÄMNING: Mathias Wåg bryter kontakten med Martin Fredriksson efter avslöjandet om Säpo-kontakterna.

Det är ännu oklart hur det gick till när Martin Fredrikssons kontakter med Säkerhetspolisen avslöjades, men på något sätt har uppgifterna kommit fram under söndagen. Fredriksson bekräftar själv händelsen på Twitter och uppger att han jobbade åt myndigheten under 2000-talets första decennium.

Mathias Wåg, känd vänsterextremist och medgrundare av Researchgruppen, skriver i ett privat statusmeddelande på Facebook att han numera bryter kontakten med Martin Fredriksson.

"Vad ska man säga när den person man jobbat närmast de senase femton åren plötsligt avslöjar att han var avlönad av Säpo? Att just de tre år då vi byggde en rad vänsterforum, kommunikationssajter, och informationsstrukturer gemensamt – fick han lön av dem, fick sitt kodnamn, träffade sin kontaktperson, gick sina infiltrationsutbildningar, lekte spion och spelade ett dubbelspel?", skriver Wåg.

På Twitter försvarar sig Fredriksson med att han endast ägnat sig åt att kartlägga nynazister och motsvarande, och alltså inte sina vänsterextrema kamrater. Men det är en uppgift som Mathias Wåg inte tror på.

Även den vänsterextreme akademikern Mats Deland uttryckte under kvällen kritik mot Fredriksson, och hade svårt att köpa Säpo-agentens försvar.

Enligt tidigare uppgift till Fria Tider ska flera svenska myndigheter redan innan Researchgruppen officiellt fick tillgång till Flashbacks databas ha haft tillgång till databasen via en "privatperson med anknytning till underrättelsevärlden". Källan till uppgifterna, en person inom Försvarsmakten, har inte kunnat kommentera om denna person var Martin Fredriksson.

Fria Tider har i december 2013 publicerat en stor granskning av Martin Fredriksson där det framkommer att han har begått en lång rad brott mot politiska motståndare. De händelser som granskningen berör inträffade, baserat på Fredrikssons egna uppgifter, innan han rekryterades av Säpo.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.