Staten & Researchgruppen
Anne Lagercrantz är chef och ansvarig utgivare för Ekot i statliga Sveriges Radio.

Sveriges Radio vägrar svara om vänsterextrem värvning

Publicerad 23 mars 2015 kl 16.12

Media. Fria Tider rapporterade i fredags om att statliga Sveriges Radio rekryterat aktivisten My Vingren från det kriminella vänsternätverket Researchgruppen. Men Ekots ansvariga utgivare Anne Lagercrantz vägrar att svara på frågor om rekryteringen – och slänger istället på luren när Fria Tider till slut lyckas nå henne.

Gilla artikeln på Facebook

© Magnus Bergström

My Vingren från Researchgruppen.

Under vårterminen är My Vingren, en ledande företrädare för Researchgruppen, praktikant hos nyhetsprogrammet Ekots ansedda grävgrupp.

Researchgruppen är ett nätverk som till stor del består av tungt kriminellt belastade vänsterextremister som samarbetar med Afa. Tidningen Dagens Samhälle uppmärksammade i en längre granskning förra veckan att gruppen, som kallar sig för "Sveriges Stasi", har ägnat sig åt att upprätta massiva åsiktsregister över meningsmotståndare.

Men Anne Lagercrantz, som är statliga Ekots chef och ansvariga utgivare, vägrar blankt att svara på några frågor om hur hon ser på den vänsterextrema värvningen.

– Fredrik Laurin har redan pratat med dig, va? Du får nöja dig med det, tack så mycket, hej, säger Lagercrantz och slänger på luren.

Fredrik Laurin leder Ekots grävgrupp och är den som tog beslutet att rekrytera My Vingren. När Fria Tider nådde honom i fredags sade han sig vara upptagen och skickade därefter en mycket kort kommentar i ett e-postmeddelande. Han poängterade där att han värvade Vingren på grund av hennes "kompetens" – och vägrade sedan att svara på några följdfrågor.

Sedan tidigare är Laurin och hans anställda ansvariga för "Radioleaks" – en tjänst som uppmanar allmänheten att läcka "mycket känsligt material" till den statliga radion. Huruvida den typen av konfidentiell information nu riskerar att gå direkt till Researchgruppens medlemmar är oklart, eftersom de ansvariga vägrar att svara på frågor.

Researchgruppens företrädare har tidigare skrutit om att de behandlar de massiva mängder personuppgifter de har tillgång via Robert Aschbergs bolag Piscatus som "tips om folk att misshandla". De har också publicerat känsliga personuppgifter från registret på sociala medier.

Fria Tider söker Anne Lagercrantz chef Cilla Benkö för en kommentar.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill ge USA tillgång till FRA-data

Ska få "direktåtkomst". Supermakten föreslås även få spionera när Sverige helt saknar intressen i saken, enligt förslaget.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.