Staten & Researchgruppen
RADIKAL REKRYTERING: Hanna Stjärne (infälld bild) gav Guldspaden till vänsterkriminella Researchgruppen där våldsdömda Martin Fredriksson (öv.) och Carl Tullgren (nv.) ingår. Nu blir hon ny vd för sakliga och politiskt opartiska SVT.

Gav guldspade till Afa – nu blir Hanna, 45, vd för SVT

Publicerad 17 september 2014 kl 19.34

Granskning. Under tisdagen utsågs journalisten Hanna Stjärne, 45, till ny vd för SVT. Det var hon som tidigare i år beslutade att dela ut det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden till det kriminella vänsterextrema nätverket Researchgruppen.
 – Jag tycker att Hanna Stjärne är en utmärkt ny vd för Sveriges Television, säger SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing, som ansvarat för rekryteringen, till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Pressbild SVT

MYCKET NÖJD: SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing ser inga problem med att den nya vd:n har delat ut pris till kriminella vänsterextremister.

Hanna Stjärne kommer senast från arbetet som chefredaktör och vd på vänsterliberala UNT och har under ett stort antal år varit ordförande i Grävande Journalisters guldspadejury.

I mars i år beslutade hon att dela ut en Guldspade till Researchgruppen och Expressen för deras uthängningar av privatpersoner som på nätet anonymt kritiserat makthavare och den svenska invandringspolitiken.

Researchgruppen har i media beskrivits som ett "journalistkollektiv", men i en större granskning kunde Fria Tider visa att det istället rör sig om ett rent kriminellt nätverk. Frontfigurerna är våldsdömda vänsterextremister som ägnar sig åt att kartlägga sina meningsmotståndare och behandlar de enorma mängder känsliga personuppgifter de har tillgång till som "tips om folk att misshandla".

SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing, som ansvarat för rekryteringen av Hanna Stjärne, säger sig vara "mycket nöjd" över sitt beslut.

– Jag är mycket nöjd med att kunna presentera Hanna Stjärne som ny vd för SVT. Hon är en erfaren publicist med djup förankring i public service, säger Celsing i ett pressmeddelande.

Till Fria Tider uppger hon att styrelsen kände till att den nya vd:n ansvarade för beslutet att ge en Guldspade till Researchgruppen.

– Det är någonting vi känner till, men vi har inte diskuterat det, säger Anna-Karin Celsing.

Är det förenligt med att sitta som vd för SVT, som ska vara opartisk, när man på det sättet har tagit ställning genom att dela ut pris till kriminella vänsterextrema grupperingar?
– Det är inte min tolkning av guldspadejuryns beslut. Det är din tolkning. Jag hör vad du tycker, men jag tycker att Hanna Stjärne är en utmärkt ny vd för Sveriges Television, säger Anna-Karin Celsing till Fria Tider.

Att Expressen fick massiv kritik för sitt intima samarbete med det kriminella nätverket var inte något som hindrade den nya SVT-chefen Stjärne från att belöna tidningen med det prestigefyllda priset.

Strax före guldspadegalan beslutade JK att inleda en förundersökning mot kvällstidningen för brott mot källskyddet i samband med uthängningarna av privatpersoner. Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson kommer också, tack vare en insamling, att åtalas för förtal av en av de uthängde privatpersonerna, som fick se sitt ansikte pryda tidningens framsida och tillskrevs citat som han aldrig skrivit.

Fria Tider har förgäves sökt Hanna Stjärne för en kommentar.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.