Konflikten i Ukraina
Ryska lastbilar i Luhansk.

Rysk hjälpkonvoj framme i Luhansk

Publicerad 22 augusti 2014 kl 19.17

Utrikes. Över hundra vita lastbilar ur den ryska hjälpkonvojen korsade under fredagen gränsen till Ukraina, tillsynes utan tillstånd från den ukrainska regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Ukraina kallade under fredagen den ryska konvojen för en "direkt invasion" uppger AP. Sammanlagt ska det röra sig om över 130 vitmålade ryska lastbilar, lastade med förnödenheter. Innehållet i lastbilarna har granskats av såväl ukrainsk tullpersonal, personal från Röda korset som nyfikna journalister. Trots det har Ukraina varit motvilliga till att låta konvojen korsa gränsen.

Ryssland uppges ha tröttnat på något man anser vara en förhalning av hjälpen från Ukrainas sida. Lastbilarna har varit fast vid gränsen till Ukraina i en veckas tid och det verkar nu som att Ryssland valt att ignorera Ukrainas protester och fortsätta med konvojen in i Ukraina, trots att man inte fått klartecken för det.

Den ryska manövern kommer efter att Röda korset igår gick ut med en vädjan om omedelbar hjälp till civilbefolkningen i östra Ukraina.

– Med pågående stridigheter uppmanar vi de inblandade parterna att värna om civilbefolkningen och civila mål. I Luhansk, och andra drabbade områden, finns ett omedelbart behov av förnödenheter som mat och medicinsk utrustning och att kunna upprätta kontakt mellan nära och kära som skilts från varandra, sa Laurent Corbaz ansvarig för internationella Röda korsets verksamhet i Europa och Centralasien.

Röda korset gav i samband med detta klartecken för den ryska hjälpkonvojen och uppgav att man hade personal på plats för att ta hand om och fördela de förnödenheter som Ryssland skickat till Ukraina.

Den ryske presidenten Vladimir Putin ringde under eftermiddagen även upp den tyska rikskanslern Angela Merkel och framförde sin syn på situationen i Ukraina. Merkel reser imorgon till den ukraniska huvudstaden Kiev och Putin framförde därför bland annat att han ansåg att fortsatta fördröjningar av nödhjälp till östra Ukraina var "oacceptabelt".

Det var i början av förra veckan, efter en uppmaning från Röda korset om omedelbar hjälp till östra Ukraina, som Ryssland satte ihop den kontroversiella hjälpkonvojen. I EU, liksom Ukraina, har man sett på konvojen med stor misstro och luftat misstankar om att Ryssland försöker använda den för att smuggla vapen till de ryska separatisterna i östra Ukraina.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0