Rysslands krig mot IS

Ryska vapen på plats i Syrien

Publicerad 18 september 2015 kl 08.59

Utrikes. Ett stort antal tunga ryska vapen har de senaste dagarna flugits in till Syrien. Det visar satellitbilder tagna under september månad.

Gilla artikeln på Facebook

Den privata underrättelsebyrån Stratfor har analyserat satellitbilder tagna på den syriska flygbasen Latakia den 4 respektive 15 september i år. Bilderna visar att ett ansenligt antal stridsfordon och annan militärmateriel anlänt till basen under de elva dagarna.

Stratfor skriver i en analys att man den 4 september kunde se att betydande byggprojekt pågick och att flera av dem nu tycks vara klara. Bland annat betonggjutna uppställningsplattformar för flygplan och andra militärfordon.

Underrättelsebyrån bedömer att de stridsfordon som anlänt till Latakia motsvarar en rysk bataljon. Dessutom uppfattar man det som att flera attackhelikoptrar och artilleripjäser nu finns på basen.

Syriska militärkällor uppger för Reuters att de nya ryska vapnen är "mycket effektiva och väldigt träffsäkra". Källan bekräftar även att Syrien tagit emot både mark- och luftvapen.

Den allt tydligare ryska uppbackningen av Syriens president Bashar Al-Assad oroar USA och västvärlden eftersom de under inbördeskriget stöttat de rebellgrupper som försökt störta honom från makten. Den ryske presidenten Vladimir Putin ser Assad som en nära allierad och anklagade nyligen USA och västvärlden för att ge grogrund för islamistiska terrorgrupper som Islamiska staten.

– Det var inte vi som destabiliserade situatonen i de här länderna, i hela världsregioner. Det var inte vi som förstörde myndighets- och statsväsendet där och skapade det maktvacuum som omedelbart fylldes av terrorister. Så ingen kan säga att det var vi som var orsaken till problemen, sade han i torsdags.

Putin sade också att det är viktigt att stödja den syriska regeringen på grund av deras kamp mot den islamistiska terrorn.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.