Konflikten i Ukraina
Den ryske presidenten Vladimir Putin.

Ryssland avvisar västanklagelser

Publicerad 15 augusti 2014 kl 15.17

Utrikes. Ryssland nekar till att ha gått in med soldater i Ukraina, ett påstående som spreds i västerländsk media under fredagsmorgonen. Under fredagen har man dessutom kommit överens om inspektioner av den hjälpkonvoj som Ryssland skickat till landet.

Gilla artikeln på Facebook

Ryska soldater har inte korsat gränsen till Ukraina - det förnekas bestämt från centralt ryskt håll skriver AP. Uppgifterna om att rysk trupp korsat gränsen till Ukraina spreds under natten till fredagen och uppges komma från Andriy Lysenko, talesman för det ukrainska säkerhetsrådet. Uppgifterna publicerades därefter av flera stora europeiska tidningar, bland dem brittiska Telegraph.

Ryssland har dessutom gått med på att den över 200 lastbilar starka hjälpkonvoj som skickats till Ukraina inspekteras av ukrainsk personal. Inspektionen av lastbilarna påbörjades redan under fredagen av ukrainska gränsvakter och tullpersonal. Röda korset uppges i sin tur övervaka inspektionerna. Både Ryssland och Ukraina har även kommit överens med Röda korset om att de exklusivt ska sköta distributionen av förnödenheterna på den ukrainska sidan av gränsen.

Ryssland satte med kort varsel ihop en hjälpkonvoj efter att Röda korset i måndags vädjat om hjälp till civilbefolkningen i östra Ukraina.

– Situationen är kritisk, tusentals människor rapporteras vara utan tillgång till vatten, elektricitet och medicinsk hjälp, uppgav Laurent Corbaz ansvarig för internationella Röda korsets verksamhet i Europa och Centralasien.

Den av Röda korset efterlysta hjälpen har dock inte varit uppskattad i Sverige. Den svenska regeringen har valt att ställa sig bakom revolutionsregeringen i Ukraina som tillträdde efter en EU-understödd statskupp i Ukraina tidigare i år då den demokratiskt valde Viktor Yanukovych störtades och tvingades i exil.

Statskuppen blev startskottet till inbördeskriget i de östra delarna av landet där rebellerna i framförallt Donetsk och Luhansk inte erkänner den nya regeringen i Kiev och därför försöker skapa en utbrytarrepublik.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0