Inbördeskriget i Syrien och Irak

Ryssland: USA blockerar sanktioner mot IS

Publicerad 25 september 2015 kl 21.17

Utrikes. USA blockerar Rysslands förslag att uppta Islamiska staten som självständig enhet på FN:s sanktionslista, enligt ryska UD.

Gilla artikeln på Facebook

Islamiska staten räknas idag inte som en autonom organisation på FN:s sanktionslista utan klassas som en underavdelning av al-Qaida i Irak. Något som ryssarna uppger sig förgäves ha försökt ändra på.

– Vi har tidigare föreslagit att göra den till en självständig enhet på sanktionslistan. Våra förslag har dock alltjämt blockerats av USA under olika förevändningar, säger Ilja Rogatjov, en talesperson för ryska UD, enligt Sputnik.

Han menar att USA:s motiv är att dölja de verkliga orsakerna bakom Islamiska statens framgångar.

– USA var tidigare inte så nogräknade i sitt stöd till extremister, och det är som ett resultat av det som IS har vuxit fram.

Ett dokument från USA:s militära underrättelsetjänst DIA som släpptes tidigare i år visade att den amerikanska regeringen tidigt kände till att man stöttade islamistiska terrorgrupper i inbördeskriget mot Syriens president Bashar al-Assad.  Den före detta chefen för DIA, Michael Flynn, sade nyligen i en intervju att han tror att regeringen medvetet valde att se på medan flera extremistgrupper gick samman för att bilda Islamiska staten.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.