Tiggeriet
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) och Björn Söder (SD) i debatt förra året.

S-profil vill bedriva SD-politik

Publicerad 1 maj 2015 kl 10.51

Politik. Sverigedemokraterna får nu oväntat stöd för sitt krav om ett förbud mot tiggeri även från vänsterhåll. Kommunalpolitikern och S-profilen Lars Stjernkvist skriver i en debattartikel att han vill se lagstiftning mot tiggeri.

Gilla artikeln på Facebook

Förra året hånades SD-politikern Björn Söder av före detta statsminister Fredrik Reinfeldt när de i riksdagen debatterade ett förbud mot tiggeri.

– Runt om i vårt land, inte bara i våra storstäder, har gatubilden den senaste tiden förändrats markant. Genom ett fullständigt raserat gränsskydd och en liberal syn på rörlighet ser vi nu allt fler yrkestiggare på våra gator, inledde Björn Söder sitt anförande.

– Så har vi då igen fått känna på Sverigedemokraternas sätt att se på världen. I ett lyckligt land som heter Rumänien har några halvt yrkeskriminella bestämt sig för att åka till Sverige och där bli ykestiggare, och nu ska vi skicka polis på dem. Ja, så kan man tro att världen ser ut, svarade Reinfeldt hånfullt.

Men det var då, för mindre än ett år sedan.

Igår skrev före detta justitieminister Beatrice Ask (M) tillsammans med Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé en debattartikel i vänsterliberala Dagens Nyheter. I debattartikeln hette det att man inför partiets stämma i höst tänker "föreslå att organiserande av tiggeri ska kriminaliseras".

Och sent igår eftermiddag fick de både toppmoderaterna stöd från vänsterpolitiskt håll när S-profilen Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och tidigare socialdemokratisk partisekreterare, skrev att Moderaternas debattartikel är "ett konstruktivt bidrag till en helt nödvändig debatt" samt att det kan vara nödvändigt med lagstiftning för att undvika "att människor i utsatta situationer utnyttjas".

Fria Tider har sökt Lars Stjernkvist för en kommentar, men han har inte gått att nå då han är upptagen med första maj-tal hela dagen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0