Rädda barnen
Bana Bisrat från Megafonen talar på en demonstration i mars i år.
Wikimedia Commons

Så är Rädda Barnen inblandade i Husbykravallerna

Publicerad 20 maj 2013 kl 21.07

Inrikes.Fria Tider kan idag avslöja att Rädda Barnen i Sverige har ett långtgående samarbete med organisationen Megafonen, en organisation som pekats ut såsom drivande bakom nattens kravaller i Husby.

Gilla artikeln på Facebook

När Fria Tider under natten kontaktade Stockhomspolisen kunde de inte svara på vad det var som var orsaken till kravallerna i Kista och Husby. Det kunde däremot organisationen Megafonen göra i ett pressmeddelande.

"Minst 200 Husbybor visade missnöje mot att polisen sköt en 69-årig man till döds i en lägenhet förra veckan", hette det i pressmeddelandet om kravallerna.

Det Megafonen syftar på var en händelse förra helgen då en knivbeväpnad man barrikaderat sig i en lägenhet tillsammans med en kvinna. Polisen fruktade för kvinnans liv och när försök att förhandla med mannen misslyckats stormade piketpolis lägenheten. Mannen gjorde ett utfall mot en av polismännen med kniven och sköts då ihjäl.

På Megafonens Internetsida har tonläget mot polisen och det svenska samhället den gångna veckan varit hetsigt. Att den 69-årige mannen sköts ihjäl har kallats ett "mord" och att han blev "avrättad".

Organisationen anordnade under veckan demonstrationer mot polisen och natten till idag eskalerade konflikten mellan invandrarungdomarna i Megafonen och det svenska samhället till våldsamt upplopp.

Bana Bisrat, taleskvinna för Megafonen, twittrade inatt ut sitt hat mot polisen.

En av de organisationer som samarbetar med Megafonen är svenska Rädda Barnen. Tillsammans driver de bland annat projekten "Gör om, gör asylrätt!" samt "Harakat café". De båda projekten finansieras av Rädda Barnen, men man kan inte svara på hur mycket pengar man satsar på dem.

- Ja, vi är ju med och arrangerar det, vi samarbetar ju med Megafonen kring det så är det ju. Men hur mycket pengar det rör sig om kan jag inte svara på på rak arm, säger Anders Maxson som är pressansvarig på Rädda Barnen i telefon till Fria Tider.

Maxson säger sig inte heller kunna svara på om man på något sätt sponsrar Megafonen ekonomiskt.

- Om det skulle vara något kärnstöd liksom. Ja, nej, det samarbete vi har är ju just kring Harakat Café så att.

Känner du till Bana Bisrat?

- Jag känner inte till det nej.

Hon är taleskvinna för Megafonen?

- Jaha, ja, men okej, då vet jag, ja.

Sitter du vid en dator nu så ska jag skicka exempel på vad hon twittrade inatt.

- Jag gör inte det längre, så jag kan inte kommentera det mailet om det är något påstående hon gör där.

"Hata polisgrisen tills dagen jag dör. Sanna mina ord tills dagen jag dör".

- Ja, ja, mm. Om du vill ha någon kommentar på det om hon står för det så får du kontakta henne det kan inte vi svara för.

Men det är ni som är intressanta att granska eftersom det är ni som finansierar de här projekten. Det är Rädda Barnens pengar som går till det här.

- Ja, och det som är vår roll i det hela, det framgår mycket tydligt av mitt mail, det är ett projekt för att skapa dialog. Det är det vi strävar efter och det är det som Megafonen strävar efter också. Det är den kommentar vi kan ge, i övrigt har vi inget vi kan säga just nu.

Rädda Barnens mail till Fria Tider:
Inom ramen för projektet "På lika villkor", som är Rädda Barnens satsning för att stödja barn och ungdomar i socialt utsatta områden, samarbetar vi med Megafonen i dialogprojektet Harakat Café. Syftet är att skapa ett diskussionsforum för viktiga samhällsfrågor. Samarbetet har pågått under flera år och varit mycket positivt. Vår uppfattning är att Megafonen har en uttalad ambition att genom dialog och social upprustning förebygga händelser som den i natt.

Gör som tusentals andra och "gilla" Fria Tider på Facebook, på så sätt hänger du bättre med i vår nyhetsrapportering. På Fria Tiders Facebooksida publiceras alla våra större nyheter.

Glöm inte att gilla artikeln


Nyheter från förstasidan

Svensk knarksektor tio gånger större än beräknat

Svenskt BNP större än väntat. Siffrorna för knarksektorn tros ha redovisats i underkant.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.