Busringningen till Ann Linde

Så lurades Ann Linde av ryssarna

Publicerad 11 augusti 2021 kl 10.32

Inrikes. Det var genom ett fejkmejl till UD som utrikesminister Ann Linde (S) lurades att delta i ett telefonsamtal med två ryska busringare, rapporterar TT.

Gilla artikeln på Facebook

I samtalet med busringarna Vovan och Lexus, som uppgav sig vara företrädare för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, diskuterades bland annat hur svenska biståndspengar kan smusslas till Navalnyjs organisation via mellanhänder.

Inspelningen har väckt vrede hos Ryssland och på hemmaplan har Linde anmälts till KU av Sverigedemokraterna.

Många har också frågat sig hur det var möjligt att utrikesministern kunde låta sig luras så lätt.

TT har fått ut det den förfrågan i form av ett mejl som skickades till UD:s presstjänst den 12 februari. I mejlet beskriver sig busringarna som Julia Navalnaja och Leonid Volkov, Navalnyjs hustru och nära medarbetare, och ber om att få prata med Ann Linde. De uppger att de bland annat vill prata om "sanktioner" mot dem som var involverade i att "förgifta" och "olagligt fängsla" Navalnyj.

Mejlet är skrivet från en adress som slutar på @navalny.team. De mejladresser som den riktige Navalnyjs medarbetare använder har den snarlika domänen @navalny-team.org.

UD uppger för TT att man inte vill kommentera detaljerna kring förberedelserna för samtalet. Departementet uppger dock att rutinerna "har följts men var tyvärr inte tillräckliga i det här fallet".

Den riktige Leonid Volkov skriver till TT att han är "besviken över att det gick så lätt lura ministern med tanke på hur lätt det är att komma i kontakt med mig".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.