Busringningen till Ann Linde

Ann Linde avslöjas av busringare – utlovar svenska skattepengar till ryska politiker

Publicerad 1 augusti 2021 kl 16.24

Inrikes. Ett par ökända ryska busringare lyckades få ett samtal med Ann Linde. I samtalet diskuterar den svenska utrikesministern hur man kan använda svenska biståndspengar för att finansiera ryska oppositionspolitiker.

Gilla artikeln på Facebook

Bakom kuppen står de ökända busringarna som kallar sig Vovan och Lexus, som tidigare har lyckats lura en rad högt uppsatat personer i västvärlden.

I maj rapporterade Fria Tider om hur duon fått den amerikanska byrån National Endowment for Democracy, NED, att skryta om att man finansierade och organiserade massprotesterna i Vitryssland förra året.

I det nya samtalet med Ann Linde utger sig Vovan och Lexus för att vara Julia Navalnaja, hustru till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, samt Navalnyjs stabschef Leonid Volkov.

Anne Linde pratar i telefonsamtalet vitt och brett om den svenska regeringens arbete mot Putin.

Vid ett tillfälle får hon den direkta frågan om hon kan hjälpa till att finansiera Aleksej Navalnyjs rörelse.

– Det vore fantastiskt om Sverige kunde hjälpa oss, exempelvis genom biståndsmyndigheten (Sida), säger mannen i samtalet.

Ann Linde svarar att Sverige redan har avsatt 38 miljoner euro för att stödja "civilsamhället och mänskliga rättigheter" de kommande fem åren.

– Jag är inte helt säker på detaljerna, men jag tror att det är möjligt att... om ni har en kontakt... med er eller via ambassaden. Om det är möjligt, för jag känner inte till de tekniska detaljerna.

Mannen, som alltså utger sig för att vara Navalnyjs stabschef, förklarar då att de svenska skattepengarna måste smusslas till honom.

– Problemet är att vi inte kan använda det öppet. Det ryska parlamentet har antagit lagar om utländsk finansiering, så vi kan gå via vårt kontor i Ukraina eller i någon av baltstaterna, säger han.

Den svenska utrikesministern svarar:

– Jag tror att vi kanske inte ska diskutera detta över telefon, men jag tror att det är möjligt att någon annan kan prata med er efter vårt telefonsamtal.

UD:s presstjänst uppger för Expressen att samtalet ägde rum "efter en officiell förfrågan". Ann Linde har efterfrågat kontakt med Julia Navalnaja.

"För utrikesministern är det viktigt att vara öppen för kontakt och dialog med civilsamhällesrepresentanter från olika länder. Det är olyckligt att den öppenheten utnyttjas på det här sättet", skriver UD till Expressen.


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

KD-motion om ny Estonia-utredning

Vill att militären berättar vad som hänt.. "Om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt så har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag".0 

Svenska läkare: "Emot etablerad vetenskap" att vaccinera 12-åringar mot covid-19

Varnar för upprepning av Pandemrix-tragedin.. "Barn är potentiellt sett mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna".0 

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0