Busringningen till Ann Linde

SD anmäler lurad Ann Linde till KU

Publicerad 6 augusti 2021 kl 12.08

Utrikes. Ann Linde anmäls till KU efter att ha lurats att på telefon ha diskuterat hur Sida skulle kunna smussla över pengar till högerextrema ryska politiker. Men det är inte ministerstyre, penningtvätt eller onödig inblandning i utländska angelägenheter som oroar SD – tvärtom.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är tydligt att Ann Linde och UD genom sin oförsiktighet spelar den ryska regimen i händerna och skadar legitimiteten hos den demokratiska rörelsen i Ryssland, säger Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Den ryska regeringen har inte sällan pekat ut Navalnyj som en politiker som finansieras av mutor från utländska aktörer i utbyte mot löften om att gynna utländska intressen i Ryssland. Tidigare i år publicerade den ryska regeringens underrättelsetjänst FSB faktiskt videobilder som visade hur Navalnyjs andreman Vladimir Ashurkov träffade en brittisk MI6-agent och lovade att gynna utländska affärsintressen med "miljarder" i utbyte mot en donation på 10–20 miljoner dollar till Navalnyjs valkampanj.

Precis som när den amerikanska underrättelsetjänsten NSA nyligen röjde identiteten på den oppositionelle journalisten Tucker Carlson underströk FSB att de inte spionerat på sina egna medborgare, utan om att Ashurkov råkat hamna på bild när FSB höll koll på den brittiske MI6-agenten.

De två busringarna, eller komikerna, som lurade Ann Linde går under artistnamnen Vovan och Lexus, och det har spekulerats om de i själva verket är en gren av FSB. I samtalet med Linde påstod de sig vara Julia Navalnaja och Leonid Volkov, hustru respektive nära medarbetare till högerextremisten Navalnyj. Tidigare har de bland andra lurat Frankrikes president Macron, Turkiets president Erdogan och Kanadas premiärminister Trudeau.

I telefonsamtalet diskuterade Ann Linde öppenhjärtigt hur svenska bidragspengar skulle kunna smusslas till Aleksej Navalnyj genom någon typ av penningtvättsupplägg via Navalnyjs representation i Ukraina eller i någon av de baltiska staterna.

"I ett tio minuter långt samtal ska Linde ha hunnit med att både tala om EU:s splittring vad gäller den ryska gasledningen Nord Stream 2 och sanktioner mot Belarus. Linde lär vidare ha talat om hur man från såväl Sverige som från EU försöker ge ekonomiskt och politiskt stöd till oppositionsledaren Aleksandr Navalnyj i det fördolda. Uttalanden från komikernas intervju med Linde har sedermera rullats ut i ryska nyhetsmedier", skriver SD i ett pressmeddelande.

UD har uppgett att relationerna till Ryssland inte har påverkats av händelsen, skriver TT. Det är dock inte sant, skriver den ryska ambassaden i ett uttalande.

Linde vill inte kommentera KU-anmälan förrän UD har tagit del av den.


Nyheter från förstasidan

Polen förbjuder asylinvandring

Nya regeln: "Nej, ut". Invandrare som kommer till landet ska köras ut direkt, utan att kunna söka asyl.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om aborterade foster i vaccinet

Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.. "Av affärsskäl vill vi undvika att informationen om fostercellerna kommer ut", skriver springande chefen i läckta mejlet.0 Plus

Brutal djurhandel i Peru tros kunna starta nästa pandemi

Ny rapport slår larm.. Här säljs kött från jaguarer, apor, sengångare, delfiner, sköldpaddor, papegojor och ormar.0 Plus

Minst fem döda när dansk muslim gick till pilbågsattack i Norge

Video: Hade konverterat till islam.. "Det finns flera skadade och det finns också personer som dött".0 

Vetenskap

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kineser tog med sig månens yngsta stenar. Fynden under månlandningen.0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0