Schweiz folkomröstar om invandring
Gränsen mellan Schweiz och Tyskland.

Folkomröstning om att stoppa EU-invandring ignoreras av Schweiz politiker

Publicerad 18 december 2016 kl 11.47
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Politikerna i Schweiz struntar i resultatet av den folkomröstning om EU-invandring som hölls i februari för snart tre år sedan, skriver Daily Express.

Gilla artikeln på Facebook

Omröstningen handlade om att stoppa den fria rörligheten mellan Schweiz och EU och sätta ett tak på det antal personer som tillåts flytta till landet.

– Schweiz har rätt att kontrollera sin egen invandring, menade Schweiziska folkpartiets (SVP) vice partiledare Luzi Stamm.

Han förutspådde även att konservativa och högerpopulistiska partier i övriga Europa skulle gå starkt framåt så länge etablerade politiker vägrar lyssna på sina väljare.

SVP var det parti som drev igenom folk­omröstningen och lyckades med knapp marginal förmå schweizarna att rösta för invandrings­taket. Men i Bryssel slog EU-topparna bakut och började införa sanktioner mot Schweiz som straff för att folket ansågs ha röstat fel.

Nu har Schweiz parlament under veckan, efter nästan tre år av överläggningar, beslutat att inte följa folkviljan om att begränsa EU-invandringen. Detta av rädsla för att EU kommer straffa Schweiz genom att skära av landet från den gemensamma marknaden.

Enligt den nya lagen nöjer sig politikerna med att arbetslösa schweizare ska ges förtur till lediga jobb i landet, före EU-medborgare. En urvattnad kompromiss långt ifrån det bindande lagförslag schweizarna röstade ja till, konstaterar The Local.

SVP rasar mot den nya lagen och kallar den ett brott mot landets konstitution som "saknar motstycke". I Bryssel välkomnas emellertid beskedet att politikerna i Schweiz ger efter för hoten och kör över det egna folket.

– Det är ett gott tecken att lagen inte är avsedd att införa kvoter på den fria rörligheten för EU-medborgare, säger EU-kommissionens talesman Margaritis Schinas.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0