Schweiz folkomröstar om invandring
Schweiziska studenter stängs av från utbytesprogrammet Erasmus. Här: Université de Genève. (Foto: Romano1246/CC-BY-SA)

EU straffar Schweiz för folkomröstning

Publicerad 17 februari 2014 kl 17.24

Utrikes.För drygt en vecka sedan röstade Schweiz för att minska invandringen – och nu inleder EU sin hämnd. De första straffåtgärderna drabbar schweiziska forskare och studenter, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

För det första har Bryssel uteslutit Schweiz från det så kallade Horizon 2020-programmet, som skulle distribuera 80 miljarder euro i stöd för forskning och innovation mellan 2014 och 2020. Förhoppningen var att projektet skulle skapa 8.000 nya arbetstillfällen i Schweiz.

Dessutom stängs landet helt av från EU:s program för utbytesstudier, Erasmus. Det innebär att svenska och andra europeiska studenter inte längre kommer att kunna resa på utbytesstudier i Schweiz inom ramen för samarbetet.

Under åren 2011– och 2012 deltog 2.600 schweiziska studenter i Erasmus, medan 2.900 europeiska studenter läste på schweiziska högskolor och universitet som en del av det EU-finansierade utbytesprogrammet.

Det lagförslag som det schweiziska folket röstade igenom den 9 februari innebär bland annat regeringen får tre år på sig att omförhandla avtalet om rörelsefrihet mellan Schweiz och EU. Dessutom kommer invandringskvoter att återinföras för EU-medborgare.

Åtgärderna mot schweiziska studenter och forskare ser ut att bli en första repressalie av många. EU-toppar har tidigare hotat att helt isolera landet som straff för att medborgarna tagit beslutet att minska invandringen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

SBAB sänker samtliga bolåneräntor

Beskedet.. "Vi är inne i en period med sjunkande räntor."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0