Nato-medlemskapet
Vänsterpartiet och fyra ledamöter ur MP var ensamma om att rösta nej till Natoavtalet, enligt riksdagens hemsida. Men flera SD-ledamöter uppger nu att riksdags­förvaltningen sprider felaktiga uppgifter.

SD-ledamöter dementerar Nato-ja

Publicerad 25 maj 2016 kl 16.48

Inrikes. Igår sade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna inte skulle stödja det kontroversiella värdlandsavtalet med Nato. Idag röstade partiet emellertid enhälligt ja till att genast anta förslaget när frågan avgjordes kammaren, skriver riksdagen på sin hemsida. Flera SD-företrädare säger dock att riksdagens uppgifter är felaktiga.

Dela artikeln

Riksdagen höll en första votering om att direkt anta förslaget till ändringar i skyddslagen, som är en del av lagstiftningspaketet som omgärdar värdlandsavtalet, vid 16.30-tiden på onsdagen.

Vänsterpartiet hade begärt att frågan skulle vara vilande i ett år, och då krävs att fem sjättedelar av de närvarande riksdags­ledamöterna röstar ja till att anta förslaget, för att riksdagen ska kunna strunta i kravet på vilandeförklaring. I annat fall hade frågan om tidpunkten hänskjutits till konstitutionsutskottet, KU, för avgörande.

Riksdagen: Enhälligt SD-ja
Sverigedemokraterna röstade liksom de resterande partierna ja till att behandla förslaget direkt, enligt det voteringsresultat som riksdagen publicerat på sin hemsida. Med andra ord sänkte man aktivt Vänsterpartiets försök att tvinga fram en vilandeförklaring, i motsats till vad man sagt tidigare. Partiet hade dessutom möjlighet att lägga ned sina röster, men den möjligheten utnyttjade man inte.

Därefter går uppgifterna om vad som hände i sär. Även i voteringen om själva avtalet, alltså huvudfrågan, röstade samtliga SD-ledamöter ja enligt voteringsresultatet som publicerats på riksdagen.se. Trots att Jimmie Åkesson så sent som igår kväll påstod att partiet inte bytt fot annat än i synen på vilandeförklaringen, som skylldes på juridiska betänkligheter.

– Vi har inte diskuterat vare sig Nato eller värdlandsavtalet, utan just vilandeförklaringen, påstod Jimmie Åkesson i Aftonbladet igår.

Även riksdagsdebatten blev bitvis komisk eftersom SD:s ledamöter höll långa färdigskrivna brandtal mot själva avtalet – tal som inte hade hunnit ändras innan partiledningen bytte fot igår, eller möjligen idag. Ledamoten Roger Richtoff varnade bland annat för att värdlands­avtalet kunde minska den svenska försvarsviljan och försvåra ett återinförande av värnplikten. Han gjorde sig även rolig över Sveriges ensidiga "solidaritetsförklaring" gentemot Baltikum.

– Vad är er anfallsplan? frågade Roger Richtoff politikerna.

Därefter röstade samtliga närvarande SD-ledamöter ja till avtalet, enligt voteringen som riksdagen har publicerat. Men det är en uppgift som ifrågasätts.

Flera SD-ledamöter hävdar på Twitter och Facebook att man röstat nej till avtalet om värdlandsstöd, och att riksdagen har publicerat felaktiga uppgifter på hemsidan. SD-tjänstemannen Joakim Larsson och riksdagsledamoten Kent Ekeroth skriver på Facebook att fel voteringsresultat har publicerats. Bilden ovan visar omröstningen om V:s krav på vilandeförklaring av vissa ändringar i skyddslagen, och inte värdlandsavtalet som sådant, enligt SD-företrädarna.

Fria Tider kunde på onsdagskvällen inte nå någon ansvarig vid riksdagsförvaltningen för att få uppgifterna bekräftade.

Artikeln är uppdaterad.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.