Nya SD

SD: Vi lämnar vår EU-grupp om Orban får gå med

Publicerad 10 februari 2024 kl 13.18

EU. Om det konservativa ungerska partiet Fidesz går med i Sverigedemokraternas partigrupp ECR så kan SD lämna gruppen i protest. Det säger det alltmer liberala partiets EU-parlamentariker Charlie Weimers till Politico.

Dela artikeln

Fidesz är Viktor Orbáns regeringsparti och Ungerns premiärminister vill själv se sitt parti i ECR.

I gruppen finns även Italiens premiärministers parti Italiens Bröder och det polska partiet Lag och rättvisa. Och det ser ut som att man från italienskt håll är villig att välkomna Orbán.

– Det tvingade oss att utvärdera våra alternativ, bland annat hur man säkerställer att ECR förblir en Atlanticistisk (USA-kontrollerad, FT:s anm.) och Putin-kritisk grupp, samt vilka andra alternativ som finns för konservativa partier som har en regeringsposition, säger Weimers till Politico.

Sverigedemokraterna har varit med i ECR sedan 2018 och använder partigruppen bland annat för att finansiera nyhetssajten Samnytt.

I ett mejl till Politico skriver Weimers att Ungerns agerande efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina ”allvarligt har skadat” landet ”inklusive oviljan att ratificera Sveriges Natoansökan”.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.