Nya SD
Henrik Vinge (t.v.) förnekar uppgifterna om att det var Mattias Karlsson som beordrade att medlemmarnas program skulle tas bort.

SD-ledning bluffar om invandringsprogram

Publicerad 7 maj 2015 kl 16.19

Inrikes. Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge påstår att partiets invandringspolitiska program inte har funnits på nätet sedan 2010. Men i själva verket plockades dokumentet ned från hemsidan först för ett par år sedan.
– Det är inte de uppgifter jag har fått, säger Vinge till Fria Tider.

Dela artikeln

Fria Tider skrev igår om det invandringspolitiska program som enhälligt antogs av SD:s medlemmar år 2007 men som senare i det tysta rensades bort från partiets hemsida. I dokumentet slår SD bland annat fast att svenskarna "riskerar att bli en minoritet i det egna landet".

Enligt en källa till Fria Tider var det den kontroversielle SD-toppen Mattias Karlsson som beordrade en tjänsteman att ta bort programmet från internet. Den uppgiften dementeras dock av partiets presschef Henrik Vinge. Han hävdar dessutom att dokumentet inte har legat uppe sedan den nuvarande hemsidan lanserades för fem år sedan.

"Det har aldrig funnits något invandringspolitiskt program på den hemsida som lanserades år 2010", skrev Vinge i ett mejl till Fria Tider igår.

Men en sökning med nätverktyget Wayback Machine visar dock att programmet fanns kvar på hemsidan så sent som i februari 2013, men däremot inte i juni samma år. Det innebär att dokumentet måste ha plockats ner någon gång under första halvan av 2013 och inte före år 2010 som Henrik Vinge påstår.

Vinge hävdar också att det invandringspolitiska programmet har "implementerats i de andra programmen" på hemsidan. Fria Tider har dock inte lyckats hitta en enda formulering ur dokumentet som återfinns på hemsidan idag.

I februari 2013 fanns åsiktsdokument för kriminalpolitik, skolpolitik, energipolitik, arbetsmarknadspolitik och invandringspolitik upplagda på sverigedemokraterna.se. Samtliga finns kvar idag – utom det sistnämnda.

När Fria Tider under torsdagen ringer upp Henrik Vinge står han på sig:

– Det är inte de uppgifter jag har fått. De uppgifter jag har fått från dem som hanterar hemsidan nu är att det inte funnits så länge de hanterat hemsidan.

Enligt "Wayback machine", som sparar gamla hemsidor, har det funnits på hemsidan åtminstone så sent som 2013.
– Det har inte funnits sedan hemsidan lanserades 2010, sedan har det lanserats ytterligare en hemsida 2014, och på ingen av de hemsidorna ska det ha funnits.

Är det någonting som ni från partiets eller partiledningens sida ser är kontroversiellt i dokumentet och som inte passar den nya profil ni försökt marknadsföra sedan 2010?
– Framförallt tror jag att det handlar om att många av de där programmen har publicerats på lite olika sätt, hemsidor har uppdaterats och annat, jag tror inte att det framförallt handlar om innehållet i programmet. Eller ja, jag vet inte riktigt vad skälet är till det.

Bland annat finns det en formulering i dokumentet som lyder; "Massinvandringen, tillsammans med den höga nativiteten hos vissa invandrargrupper och frånvaron av en assimileringspolitik, innebär att svenskarna inom några decennier riskerar att bli en minoritet i det egna landet." Är det här formuleringar ni inte längre står bakom eller anser är för rasistiska, eller hur man ska formulera det?
– Som sagt, de uppgifter jag har fått är att det där inte har varit på vår hemsida sedan hemsidan lanserades 2010.

Men är det här en formulering som Sverigedemokraterna står bakom idag eller inte står bakom idag?
– Om det är ett beslut som har fattats på landsdagarna så är det ett program som antagits av landsdagarna. Men det är många beslut som har fattats där och som inte nödvändigtvis publiceras på hemsidan.

Men i och med att det har försvunnit från hemsidan, och nu inte finns med någonstans?
– Det har aldrig funnits där, eller på senaste hemsidorna, det stämmer inte med den information jag har fått. Nu måste jag vidare in på ett möte.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0