Maktstriden i SD
Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för SDU.

SDU-distrikt sluter upp bakom Kasselstrand

Publicerad 9 april 2015 kl 19.36

Inrikes. Gustav Kasselstrand är på väg att uteslutas ur Sverigedemokraterna, tillsammans med ett 30-tal andra personer som stöttat honom. Samtidigt har SDU-ordföranden ett fortsatt stort stöd från resten av ungdomsförbundet, visar en rundringning till distrikten som SVT Nyheter har gjort.

Gilla artikeln på Facebook

SD-toppen Mattias Karlsson, som pekas ut som hjärnan bakom utrensningarna, sade i en längre intervju med Expressen igår att han trodde att Kasselstrand nu har förlorat sitt stöd inom SDU.

– William Hahne och Gustav Kasselstrand representerar idag bara en minoritet av ungdomsförbundet, hävdade Karlsson.

Men SVT:s rundringning ger en annan bild. Åtta SDU-distrikt ger sitt öppna stöd till förbundsordföranden i samband med uteslutningen – och flera av dem riktar hård kritik mot partiledningens agerande.

Joakim Isheden, ordförande för SDU i Uppland, anklagar partitoppen för att ägna sig åt "maktmissbruk" och poängterar att samtliga som nu ska uteslutas har gemensamt att de har visat stöd för Kasselstrand och Hahne.

– Det som partiledningen gör, gör de inte bara mot Gustav Kasselstrand och William Hahne utan mot hela SDU. Det som händer i SD är fruktansvärt, säger Isheden till SVT.

I Västmanland säger den lokale SDU-ordföranden Johan Juthberg att det verkar som om "SD förklarar krig mot SDU". Även Moa Van der Zwan, ordförande för SDU i Örebro, beskriver uteslutningarna som ett slags krigsförklaring mot ungdomsförbundet och uppger sig på Twitter vara "riktigt besviken på moderpartiet".

Andra, som Dalarnas SDU-ordförande Filip Djupenström, uttrycker sin förvåning över att partiledningen, med Mattias Karlsson i spetsen, inte har presenterat några bevis för sina anklagelser.

Av de resterande 18 SDU-distrikten är det sex som avstår från att kommentera, tre som inte har gått att nå och ett som uppgett "vet ej" på frågan huruvida man stödjer Gustav Kasselstrand. Viktor Carlsson, SDU-ordförande i Stockholm, säger att han vill avvakta resultatet av utredningen.


Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Annie Lööf rasar mot V: "Krokar arm med SD"

Anklagar V för att vilja "ställa till kaos".. "Det är Nooshi Dadgostar som har fullt ansvar för den här situationen."0 

Ett års fängelse för Korankvinnan

Ledde mobben vid upploppet i Malmö.. Ytterligare sex personer döms för inblandning.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0