Maktstriden i SD
Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för SDU.

SDU-distrikt sluter upp bakom Kasselstrand

Publicerad 9 april 2015 kl 19.36

Inrikes. Gustav Kasselstrand är på väg att uteslutas ur Sverigedemokraterna, tillsammans med ett 30-tal andra personer som stöttat honom. Samtidigt har SDU-ordföranden ett fortsatt stort stöd från resten av ungdomsförbundet, visar en rundringning till distrikten som SVT Nyheter har gjort.

Gilla artikeln på Facebook

SD-toppen Mattias Karlsson, som pekas ut som hjärnan bakom utrensningarna, sade i en längre intervju med Expressen igår att han trodde att Kasselstrand nu har förlorat sitt stöd inom SDU.

– William Hahne och Gustav Kasselstrand representerar idag bara en minoritet av ungdomsförbundet, hävdade Karlsson.

Men SVT:s rundringning ger en annan bild. Åtta SDU-distrikt ger sitt öppna stöd till förbundsordföranden i samband med uteslutningen – och flera av dem riktar hård kritik mot partiledningens agerande.

Joakim Isheden, ordförande för SDU i Uppland, anklagar partitoppen för att ägna sig åt "maktmissbruk" och poängterar att samtliga som nu ska uteslutas har gemensamt att de har visat stöd för Kasselstrand och Hahne.

– Det som partiledningen gör, gör de inte bara mot Gustav Kasselstrand och William Hahne utan mot hela SDU. Det som händer i SD är fruktansvärt, säger Isheden till SVT.

I Västmanland säger den lokale SDU-ordföranden Johan Juthberg att det verkar som om "SD förklarar krig mot SDU". Även Moa Van der Zwan, ordförande för SDU i Örebro, beskriver uteslutningarna som ett slags krigsförklaring mot ungdomsförbundet och uppger sig på Twitter vara "riktigt besviken på moderpartiet".

Andra, som Dalarnas SDU-ordförande Filip Djupenström, uttrycker sin förvåning över att partiledningen, med Mattias Karlsson i spetsen, inte har presenterat några bevis för sina anklagelser.

Av de resterande 18 SDU-distrikten är det sex som avstår från att kommentera, tre som inte har gått att nå och ett som uppgett "vet ej" på frågan huruvida man stödjer Gustav Kasselstrand. Viktor Carlsson, SDU-ordförande i Stockholm, säger att han vill avvakta resultatet av utredningen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Inrikes

Polisens svar: Vi har utvisat 42.000 personer

Kommenterar uppgifterna i Uppdrag granskning.. "Drygt 98 procent av polisens verkställighetsresor genomförs."0 

Moderaterna kräver HBTQ på äldreboenden

Kräver mer utbildningar för personalen.. "Inte ens tio procent av kommunerna i landet tar detta på allvar."0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0