Bostadsbubblan

SEB: Bostadsbubblan ligger bakom kronraset

Publicerad 26 december 2022 kl 13.22

Ekonomi. När 2022 går mot sitt slut avslutas ännu ett uselt år för kronan. Det är den svenska bostadsbubblan och överbelånade svenskar och fastighetsägare som skrämmer bort utländska investerare från valutan, enligt storbanken SEB:s expert.

Dela artikeln

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, säger till Dagens Industri att Sverige givet sina ekonomiska förutsättningar i övrigt borde ha en starkare krona.

Att det ändå går så dåligt för kronan – vilket höjer priserna på i princip alla importerade varor – beror på den ansvarslösa bostadsbubbla som landets makthavare, banker och bolånekunder har byggt upp under snart 30 års tid.

– Det finns en oro bland utländska investerare kring den svenska bostadsmarknaden, hela fastighetsmarknaden, säger Bergqvist till DI.

När räntorna stiger är den höga skuldsättningen såväl på privatsidan som inom fastighetsbranschen ett problem enligt experten.

– Marknaden vill ha grepp om vad som händer på fastighetsmarknaden i Sverige innan de går in och köper kronor, säger Robert Bergqvist till DI.

Exportindustrin, som brukar anses gynnas av en svag krona, gynnas inte denna gång enligt Bergqvist. Däremot förvärrar den låga kronkursen inflationen, då priserna på importerade varor och komponenter skjuter i höjden.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.