Ebolautbrottet i Afrika

Sjuksköterska kan ha smittats trots skyddsåtgärder

Publicerad 14 oktober 2014 kl 13.18

Utrikes. Den sjuksköterska som smittades med ebola i USA efter att ha vårdat den numera avlidne ebolapatienten Thomas Eric Duncan misstänks nu ha smittats trots skyddsåtgärder.

Gilla artikeln på Facebook

Amerikanska myndigheter ser mycket allvarligt på de nya uppgifterna som omkullkastar tidigare framförda teorier om att man i västvärlden besitter kunnande och kompetens att med lätthet stoppa lokala utbrott av ebola i västvärlden.

– Om denna individ blev smittad – och vi vet ännu inte hur – inne på isoleringsenheten, då är det möjligt att andra individer också kan ha smittats, säger Tom Frieden, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, till AP.

– Vi vet inte idag hur många vårdanställda eller övriga som i sådana fall utsatts för smitta, men det handlar i slutändan om ett relativt stort antal tror vi, fortsatte han.

De nya uppgifterna riskerar att skapa oro bland vårdpersonal som många gånger är de första som möts av svårt ebolasjuka och smittsamma patienter. Igår avled som exempel en FN-anställd på ett sjukhus i Hamburg i Tyskland efter att för två veckor sedan ha insjunknat i ebolafeber medan ytterligare en ebolasmittad man, som arbetat för en italiensk hjälporganisation i Afrika, vårdas på ett sjukhus i Frankfurt uppger AP.

Ebola sprids genom direktkontakt med avföring, urin, blod, saliv, tårar och andra kroppsvätskor från ebolasjuka patienter. Ebolaviruset sprids inte via luften, även om forskare framfört farhågor om att viruset kan komma att mutera, bli mer aggressivt och i sådana fall även smitta den vägen.

Den pågående ebolaepidemin har hittills skördat över 4.000 människoliv och är koncentrerad till de västafrikanska länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone med lokala utbrott eller konstaterade fall även i Nigeria, Senegal, Spanien och USA skriver WHO.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0