Jörgen Leisdal poserar med originalfrisbeen på Djäkneberget inför auktionen.

Skogsturken-frisbeen till salu

Publicerad 12 juni 2019 kl 19.14

Kulturnyheter. Frisbeen från den legendariska "Skogsturken"-filmen auktioneras nu ut på Tradera. Bakom auktionen står samma person som kastade frisbeen på Skogsturken i klippet – och pengarna går till välgörenhet.

Gilla artikeln på Facebook

– Vem vare som kasta? Säg vem det fucking var!

Med de orden skrev en stursk ung invandrare in sig som en fixstjärna i den svenska nätkulturen. Allt började med att Skogsturken, som enligt Fria Tiders kartläggning i själva verket är en kurd, spillde en drink på sin vita skjorta efter att ha blivit träffad av en frisbee.

Händelsen utspelade sig på Djäkneberget i Västerås en sommardag 2003. Klippet, som sedan dess är känt som "Skogsturken", laddades upp på Youtube 2008 och har idag över fyra miljoner visningar.

Personen som håller i frisbeen och hotades med "stryk" av Skogsturken heter Jörgen Leisdal. Och nu auktionerar han ut det berömda föremålet på Tradera.

"Jag hade inte tänkt på frisbeen på länge eftersom den varit nedpackad sedan många år. För några veckor sedan stötte jag på den i en gammal kartong och då slog det mig att jag kunde sälja den och skänka bort pengarna till förmån för välgörenhet", skriver Jörgen Leisdal.

Närmare bestämt ska pengarna gå till organisationen Suicide Zero, som förebygger självmord.

– Jag har levt med klippet och frisbeen i många år. Allt från att bli stoppad på stan till intervjuer med alla stora dagstidningar. Jag har till och med fått åka ner till Sydamerika för att medverka i ett TV-program. Nu känns det som min del i historien är över och jag hoppas att det blir en ny lycklig ägare, säger Jörgen Leisdal till Café.

Auktionen pågår till måndag morgon och det högsta budet är i skrivande stund på 18.500 kronor.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.