HMF på Facebook
Polisen kom den 24-årige örebroaren på spåren efter att han kommenterat en artikel om Rakhmat Akilov på Fria Tiders officiella Facebooksida.

Skrev argt om Löfven och IS-muslimer efter terrordådet – döms för åsiktsbrott

Publicerad 8 maj 2018 kl 16.27

Lag & Rätt. Strax efter terrordådet i Stockholm gjorde polisen en kraftansträngning för att jaga rätt på upprörda svenskar som skrivit kritiskt om islam på sociala medier. Nu döms en av dem som åkte fast till böter för en kommentar han postade på Fria Tiders Facebook-sida.

Gilla artikeln på Facebook

Fem personer, varav en 11-årig flicka, dödades i Rakhmat Akilovs terrordåd i centrala Stockholm den 7 april 2017.

Under kvällen efter attentatet publicerade Fria Tider en artikel om att den misstänkte som gripits va IS-sympatisör. Artikeln postades även på Fria Tiders officiella Facebook-sida, där den fick många kommentarer.

En av dem som kommenterade var den nu dömde 24-årige mannen i Örebro, som reagerade upprört på nyheten om kopplingen till Islamiska staten, IS.

"Så går det när man låter muslimsvinen åka och kriga sedan komma tillbaks. Tacka Stefan Rövén för händelsen", skrev 24-åringen.

Kommentaren togs senare bort – men hade redan hunnit skärmdumpas av en så kallad åsiktspolis.

En kvinnlig polis uppträdde under rättegången mot 24-åringen som vittne. Hon berättade att hon i april 2017 arbetade som utredare åt polisen för att hitta svenskar som efter terrordådet skrivit inlägg på sociala medier.

– Under våren 2017, i samband med terrorattacken i Stockholm, var det väldigt hög aktivitet på Fria Tider, sade polisen under rättegången.

Hon berättade att polisen fick in en rad anmälningar i samband med massmordet.

– Jag tror att det var en organisation eller liknande som bevakade kommentarsflödena och gjorde anmälningarna, sade poliskvinnan.

Läs också: Kallade Ikea-mördaren "neger" på Facebook – döms

Den 24-årige örebroaren anmäldes av en person som kallade sig Johan Eriksson. I början av december kallades den misstänkte till förhör på Örebro polisstation och erkände då att han skrivit inlägget.

Under rättegången i Örebro tingsrätt bestred 24-åringen dock ansvar för åsiktsbrott. Han berättade att han skrev inlägget som en impulsiv handling när han blev upprörd eftersom han fick reda på att det var en IS-sympatisör som legat bakom det dödliga terrordådet tidigare under dagen.

– Jag har ingenting emot muslimer. Däremot tycker jag inte att det är rätt att personer som åker utomlands och krigar för terroristorganisationer ska få komma tillbaka till Sverige, förklarade den åtalade.

Örebro tingsrätt anser dock "vid en sammantagen bedömning" att inlägget "klart överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion rörande gruppen i fråga".

"Enligt tingsrättens bedömning inbjuder inlägget inte heller till någon religionskritisk eller migrationspolitisk diskussion – vilket det självfallet måste finnas utrymme för – utan uttrycker just sådan missaktning som bestämmelsen om hets mot folkgrupp avser att omfatta", står det i domen, som undertecknats av tingsfiskalen Jenny Linde.

Domstolen är dock generös på det viset att åsiktsbrottet bedöms som "ringa" eftersom det rörde sig om ett "enstaka uttalande" som 24-åringen "skrivit i samband med att ett terrordåd begåtts i Sverige, och som därför yttrats i viss affekt och utan närmare eftertanke".

En av nämndemännen var samtidigt oenig och ansåg att 24-åringen borde frias från åsiktsbrottet. I sin skiljaktiga mening skriver den nedröstade nämndemannen att kommentaren får "anses falla inom ramen för vad som bör bemötas i en fri debatt".

Den 24-årige mannen döms till 60 dagsböter för ringa hets mot folkgrupp.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vägrade hjälpa dödssjuka Eva – nu betalar Cypern ambulansflyget till Sverige

Regeringen hade fullt upp med annat. Prioriterade att flyga hit kriminella afghaner från Afghanistan – lämnade svenska Eva att dö utomlands.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.