HMF på Facebook
Ett av inläggen som mannen döms för.

Domstol: Olagligt skriva "jävla muslimer"

Publicerad 12 oktober 2020 kl 16.21

Lag & Rätt. En man i 70-årsåldern i Västernorrlands län slipper fängelse men döms till böter för åsiktsbrottet "hets mot folkgrupp". Detta för att han på Facebook bland annat bland annat kallat muslimer för "sjuka" och skrivit "jävla muslimer".

Gilla artikeln på Facebook

De aktuella inläggen skrevs under våren 2017 och den 17 maj samma år polisanmäldes mannen av "Näthatsgranskaren".

Två och ett halv år senare, den 14 november 2019, valde kammaråklagare Jens Göransson att åtala mannen för åsiktsbrott.

Bland de formuleringar som ingick i åtalet fanns "Dessa jävla MUSLIMER!!!! Bara kräver och kräver" samt "Finns inga gränser för dessa sjuka muslimer".

Enligt Sundsvalls tingsrätt ger meddelandena "uttryck för straffbar missaktning".

"Inläggen faller enligt tingsrättens mening inte inom ramen för vad som ska få bemötas i en fri debatt", skriver domaren Chris Stattin-Larsson.

Mannen frias dock för ett av inläggen, i vilket han frågade sig vad muslimerna skulle göra när "inbördeskriget" kommer och de inte längre får några bidrag. "Meddelandet, som förvisso i viss mån kan anses ha en nedsättande ton, är sådant att det faller inom ramen för yttrandefrihetens gränser", skriver domstolen.

Den åtalade nekade till att ha skrivit kommentarerna. Men under rättegången vittnade "Näthatsgranskaren" Tomas Åberg om att mannen hade postat inlägg om sitt förhör i en Facebook-grupp som heter "Anmäld-anmäl tillbaka!"

Sundsvalls tingsrätt anser att beviskraven uppfyllts, bland annat genom "de uppgifter som Tomas Åberg på ett tillförlitligt och trovärdigt sätt har berättat om".

Straffvärdet för gärningen motsvarar enligt tingsrätten "cirka två månaders fängelse". Mannen kommer dock undan med villkorlig dom och 60 dagsböter om 80 kronor.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0