HMF på Facebook
Från "Näthatsgranskarens" polisanmälan.

Kallade gängkriminella för "blattejävlar" – döms till böter

Publicerad 9 september 2020 kl 09.21

Lag & Rätt. En man i 35-årsåldern i Blekinge har dömts till dagsböter för åsiktsbrottet "hets mot folkgrupp". Detta sedan han skrivit "blattejävlar" som en kommentar till ett Facebook-inlägg om en skjutning.

Gilla artikeln på Facebook

Den korta kommentaren publicerades den 23 februari 2018 i Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige".

"Blattejävlar..." skrev den frustrerade mannen som ett svar till en nyhetsartikel om en skjutning på Hisingen i Göteborg.

Han kartlades och polisanmäldes sedan av "Näthatsgranskaren", och nästan två och ett halvt år efter att inlägget skrivits åtalades mannen för åsiktsbrott av kammaråklagare Joel Holmgren.

Nu har Blekingebon dömts till 30 dagsböter om 50 kronor för hets mot folkgrupp.

Under ett förnedrande förhör på polisstationen Karlskrona med polisens "demokrati- och hatbrott" tvingades mannen bland annat svara på frågan: "Vad tycker du om personer med annan etnisk bakgrund?"

Mannen uttryckte ånger över sitt kränkande ordval och försökte förgäves förklara för hatbrottspolisen att gängbrottsligheten nästan uteslutande begås av invandrare.

– Jag var upprörd, det är skjutningar i Malmö hela tiden. Inte bara i Malmö, det är väl upprörande i sig. Att det händer massa. Det var den kategorin folk som håller på med sånt, skjutningar och allt därnere, sade han.

Han fortsatte:

– Jag följer en kille på Facebook, Joakim Lamotte, och han åker runt och visar upp de utsatta områdena. Tittar man på de videofilmerna så kan man själv bilda sig en uppfattning. Det sättet de beter sig på, nyanlända, mot Joakim och annat folk som bor där, mot poliserna och allting. Folk vågar inte gå ut själv på kvällarna så som de betar sig, och det tycker jag är fel.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0