Enligt Örebro tingsrätt går det inte att utvisa muslimska invandrare från Mellanöstern för homosexbrott.

Slipper utvisning för homosexattack – för han kommer från arabvärlden

Publicerad 25 maj 2018 kl 18.05

Lag & Rätt. Tillsammans med två kamrater överföll den 42-årige asylsökaren en svensk man i Karlskoga och försökte våldta honom. Nu får irakiern stanna i Sverige eftersom det enligt tingsrättens bedömning inte går att utvisa honom "till ett muslimskt land i Mellanöstern för ett brott kopplat till homosexualitet".

Gilla artikeln på Facebook

Offret, som är i 25-årsåldern, var en natt i slutet av december 2015 på väg hem efter att ha besökt en pub i Karlskoga.

När han kom fram till porten till sin bostad kom tre utländska män med arabiskt utseende fram till honom. De växlade några ord på engelska.

När mannen vände sig om för att gå upp för trappan till porten blev han överfallen och trycktes upp mot en brevlåda.

Han hölls fast medan hans byxor och kalsonger drogs ned. Sedan försökte en av männen penetrera hans anal med sin penis, men utan att lyckas.

Angriparen kysste också offret på halsen medan han försökte våldta honom.

Den unge mannen lyckades dock slå sig fri, varpå utlänningarna sprang från platsen.

Den nu dömde, en 42-åring från Irak, identifierades först 2017 efter att polisen dna-topsat honom i samband med en annan brottsutredning.

Mannen kom till Sverige som asylsökare i samband med asylkaoset oktober 2015 – alltså bara ett par månader innan överfallet.

– Om jag blir dömd och utvisad till Irak kommer min familj att döda mig. Jag har två fruar och döttrar. Klanerna kommer att döda mig, sade mannen under rättegången.

Örebro tingsrätt dömer 42-åringen till två års fängelse för försök till våldtäkt. Åklagarens yrkande om utvisning avslås dock av domstolen – med hänsyn till att det rör sig om ett homosexbrott.

Det som talade emot utvisning var enligt tingsrätten bland annat att irakierns "asylansökan ännu inte prövats av Migrationsverket trots att drygt två och ett halvt år förflutit sedan ansökan gjordes".

Enligt Örebro tingsrätt kan det också "förväntas att det föreligger hinder enligt 12 kap 1 § utlänningslagen att utvisa [mannen] till ett muslimskt land i Mellanöstern för ett brott kopplat till homosexualitet".

De två andra männen som deltog vid våldtäktsförsöket har inte kunnat identifieras.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.