En av böckerna på mässan stred mot "demokrativillkoret", enligt kommunen.

Snuvas på coronastöd efter antisemitism

Publicerad 1 april 2021 kl 21.41

Kultur. Föreningen Arabiska Bokmässan (ABM) återkrävs på 225.000 kr i kulturstöd efter att Malmö kommun fått reda på att de länkat till bok som innehöll kritik mot vad författarna beskrev som en judisk dominans inom världspolitiken.

Gilla artikeln på Facebook

Länken "bedöms vara en allvarlig överträdelse mot de
villkor som gäller för stöd från Malmö stad samt strida mot bestämmelserna för kulturstöd", heter det i beslutet från kommunen.

Enligt det så kallade demokrativillkoret måste den som får bidrag från Malmö kommun "ta ställning för mångfald" i alla delar av sin verksamhet och är även skyldig att bojkotta leverantörer som uttrycker tvivel på förträffligheten i mångfald som samhällsmodell.

"Verksamheten får heller inte samverka med, eller anlita, organisationer eller personer som uttrycker åsikter i strid med ovanstående", heter det i reglerna.

Den 27 oktober kom det till kulturförvaltningens kännedom att ABM:s webbsajt hade en länk till antisemitisk litteratur. I beslutet konstaterar förvaltningen att föreningen visserligen har råkat publicera länken av misstag.

"ABM har dock, genom sin kunskap om och erfarenhet av det arabiskspråkiga litteraturfältet, varit väl medvetna om den stora risken för förekomst av kontroversiellt och olämpligt innehåll. ABM har vidtagit förebyggande åtgärder, som visat sig otillräckliga. Föreningen har inte fullföljt det ansvar man påtagit sig genom att ansöka om och motta kulturstöd", skriver förvaltningen vidare.

Enligt beslutet ska nu Arabiska Bokmässan återbetala 225.000 kr.

Det är inte första gången som svenska myndigheter använder så kallade demokrati­bestämmelser för att bekämpa araber som sprider antisemitiskt eller Israelkritiskt innehåll. I praktiken har staten lyckats reglera åsikterna hos arabiska organisationer utan att behöva förbjuda dem eller anordna regelrätta bokbål, genom att villkora utbetalningen av bidrag.

År 2019 slog kammarrätten i Stockholm fast att Sveriges unga muslimer skulle återbetala tidigare utbetalt statsbidrag eftersom man bjudit in en arab som var känd för att hysa diverse antisemitiska tankefigurer. Även den gången handlade det om att föreningen inte gjort tillräckligt för att undvika att personer med fel åsikter kommer i kontakt med föreningen av misstag.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Blev "bannad" från internetcafé – högg ner personalen

17-åringen i Malmö blev extremt kränkt. Köpte morakniv på Claes Ohlsson och gick tillbaka till caféet.0 

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0