Covid-19 i Sverige

Socialstyrelsen mörkar coronaberedskap

Publicerad 26 februari 2020 kl 18.48

Inrikes. Socialstyrelsen vägrar lämna ut information om hur många vårdplatser för coronavirus som finns i Sverige, skriver Dagens Nyheter. Den politiskt känsliga informationen måste mörkas till skydd för "samhällets säkerhet", hävdar myndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska politiker och myndigheter hävdar att "Sveriges beredskap är god" för att bekämpa coronavirus, utan att konkretisera sig.

Rent konkret avgörs ett lands beredskap mot smittsamma sjukdomar i princip av antalet intensivvårdsplatser i så kallade undertrycksrum, där ventilationen är anpassad för att omgivningen ska skyddas från en smittsam patient. Många intensivvårdsplatser har istället övertryck, för att skydda en känslig patient mot andra smittor, och dessa kan inte användas för coronabehandling.

Sverige har färre än 500 intensivvårdsplatser totalt, men hur många av dem som finns i undertrycksrum, och alltså går att använda för coronabehandling, är politiskt känsligt.

– Å ena sidan är det jätteintressant information, men samtidigt innebär det också en blottläggning av sårbarheter som kan försvåra en hantering av situationen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, till DN.

I klartext skulle informationen alltså kunna skapa panik om den kom ut, vilket skulle försvåra arbetet för vården.

Dagens Nyheter hade bett att få ta del av nationella statistik över isoleringskapacitet och antalet intensivvårdsplatser i isolering från Socialstyrelsen.

”Vår bedömning baseras på att handlingarna innehåller information som skulle kunna medföra att samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända”, skrev Socialstyrelsen i beslutet att inte lämna ut handlingarna.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0