Covid-19 i Sverige

Socialstyrelsen mörkar coronaberedskap

Publicerad 26 februari 2020 kl 18.48

Inrikes. Socialstyrelsen vägrar lämna ut information om hur många vårdplatser för coronavirus som finns i Sverige, skriver Dagens Nyheter. Den politiskt känsliga informationen måste mörkas till skydd för "samhällets säkerhet", hävdar myndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska politiker och myndigheter hävdar att "Sveriges beredskap är god" för att bekämpa coronavirus, utan att konkretisera sig.

Rent konkret avgörs ett lands beredskap mot smittsamma sjukdomar i princip av antalet intensivvårdsplatser i så kallade undertrycksrum, där ventilationen är anpassad för att omgivningen ska skyddas från en smittsam patient. Många intensivvårdsplatser har istället övertryck, för att skydda en känslig patient mot andra smittor, och dessa kan inte användas för coronabehandling.

Sverige har färre än 500 intensivvårdsplatser totalt, men hur många av dem som finns i undertrycksrum, och alltså går att använda för coronabehandling, är politiskt känsligt.

– Å ena sidan är det jätteintressant information, men samtidigt innebär det också en blottläggning av sårbarheter som kan försvåra en hantering av situationen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, till DN.

I klartext skulle informationen alltså kunna skapa panik om den kom ut, vilket skulle försvåra arbetet för vården.

Dagens Nyheter hade bett att få ta del av nationella statistik över isoleringskapacitet och antalet intensivvårdsplatser i isolering från Socialstyrelsen.

”Vår bedömning baseras på att handlingarna innehåller information som skulle kunna medföra att samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända”, skrev Socialstyrelsen i beslutet att inte lämna ut handlingarna.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus