Skräckkabinettet
Kvinnan uppmanades framhålla sitt "mångkulturella utseende" när hon lyftes fram på bilder tillsammans med MP:s partiledning – som annars framför allt består av vita, medelålders kvinnor och män.

Sparkad kvinna skulle vara MP:s mångkulturella maskot

Publicerad 5 mars 2015 kl 13.55

Inrikes. En kvinna som värvades till ett toppjobb åt Miljöpartiets språkrör Åsa Romson fick sparken på grund av skulder hos kronofogden. Nu stämmer kvinnan Miljöpartiet för etnisk diskriminering och pekar på att partiledningen försökte utnyttja hennes "mångkulturella utseende" som ett slags alibi.

Dela artikeln

© MP

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Kvinnan, som arbetade som sekreterare åt Romson, fick ingen förlängd anställning hos partiet på miljödepartementet efter valet. Anledningen var att hon betraktades som ett säkerhetshot efter att det i en kontroll kommit fram att hon hade skulder på 188.000 kronor hos kronofogden.

Strax innan hon fick sparken erbjöds kvinnan dock ett annat jobb – nämligen som barnvakt åt Gustav Fridolins barn, enligt Expressen. Ett erbjudande som hon vägrade att acceptera.

Nu stämmer kvinnan partiet på över en halv miljon kronor. Hon hävdar att ledningen redan sedan tidigare känt till hennes skulder – och att hon dessutom blivit diskriminerad på grund av sin hudfärg, ursprung och könstillhörighet.

I en stämningsansökan som Expressen tagit del av uppger den sparkade kvinnan att hon uppmanades framhäva sitt "mångkulturella utseende" i Miljöpartiets reklamkampanjer.

"XX kände sig kränkt av att hon blev tillfrågad att kontakta män av afrikanskt ursprung, men för att tillmötesgå partiet gjorde hon som de önskade. Hennes överordnade och partikollegor hade inte själva några större nätverk av människor från olika etniciteter", står det bland annat i stämningsansökan.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.