Skräckkabinettet
Obs! Bilden är ett montage.

Nya skatten: Upp till 320 kronor i extra skatt nästa gång du köper dator

Publicerad 31 mars 2016 kl 22.46
Av Mattias Albinsson

Ekonomi. Den rödgröna regeringen tog idag ett steg närmare den nya planerade skatten på elektronik och kemikalier, skriver finansdepartementet på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Nej, det är inte ett för tidigt aprilskämt. 1 juli nästa år är det tänkt att de nya skatterna ska införas som bland annat innebär att staten tar ut en "straffskatt" på upp till 320 kronor nästa gång du köper ny dator, mobiltelefon, spelkonsol eller annan elektronik. De nya skatterna kommer även tas ut för inköp av vitvaror som kylskåp, tvättmaskin, dammsugare och spisar.

Regeringens nya skattechock – skatt på kylskåp, datorer och mobiler

Skatten är ett påslag med 120 kronor per kilogram elektronik eller 8 kronor per kilogram vitvara med ett tak på 320 kronor per vara. Ett första utkast till den nya skatten presenterades för ganska exakt ett år sedan. Nu har förslaget varit ute på remiss, framförallt för att avgöra hur den nya kemikalieskatten ska beräknas, och ett datum för införande av de nya skatterna har bestämts.

Elektronikskatten väntas komma som en chock för svensk detaljhandel eftersom det bara är återförsäljare i Sverige som behöver ta ut den. De konsumenter som istället köper sina varor på nätet från utländska webbutiker blir inte skattepliktiga.

Regeringen räknar med att återförsäljningen av elektronik och vitvaror minskar med omkring fem procent i Sverige efter att den nya skatten införts. I klartext skriver man att de nya skatterna "leder till färre arbetstillfällen inom elektronikhandeln".

Det uppgivna skälet för den nya skatten är att man med en punktskatt på varor som innehåller additiva föreningar av brom, klor eller fosfor vill försöka minska förekomsten av dessa kemikalier i samhället. Trots det kommer annan elektronik, som inte innehåller någon av de nämnda kemikalierna, att även de beskattas.

Den som vill kan ta del av hela förslaget här:

Regeringens nya kemikalie- och elektronikskatt
Nya kemikalie- och elektronikskatten, komplettering
Nya kemikalie- och elektronikskatten, bilaga


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.