Konflikten i Ukraina
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s utrikesminister John Kerry.

Spricka mellan EU och USA om Ukraina

Publicerad 8 februari 2015 kl 13.58

Utrikes. En allt mer infekterad politisk spricka uppges ha uppstått mellan EU å ena sidan och USA å den andra kring hur man ska agera i det pågående inbördeskriget i Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

Från amerikanskt håll vill man beväpna den ukrainska regeringen för att bättre kunna bekämpa de pro-ryska separatisterna i de östra delarna av landet och för att kunna återerövra Krimhalvön som annekterades av Ryssland förra året.

Men de planerna stöter på patrull i Europa och i synnerhet den tyska förbundkanslern Angela Merkel är skeptisk – en inställning som retat upp många senatorer i USA. I Tyskland finns det dessutom en stark opinion mot att landet engagerar sig i en väpnad konflikt mot Ryssland.

Även från liberalt håll kommer kritik mot hur tonläget skärpts mot Ryssland, inte för att man betraktar de senaste årens västeuropeiska Ukrainapolitik som tvivelaktig, utan för att den ryska regeringen beskrivs i termer som "kleptokrati, repressiv, chauvinistisk, revisionistisk och paranoid".

Den amerikanske utrikesministern försökte under söndagen tona ned sprickan mellan USA och EU och utspelen i den amerikanska senaten.

– Låt mig försäkra alla att det inte finns någon spricka, det finns ingen splittring, sade John Kerry under ett tal i München.

– Vi står enade, vi arbetar tätt tillsammans, vi har enats om att den här utmaningen inte ska avgöras med militär styrka. Vi är enade i vår diplomati.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.