Peter Springare

Springares inlägg inte hets mot folkgrupp

Publicerad 17 februari 2017 kl 14.08

Inrikes. Åklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren lägger ner förundersökningen om Peter Springares inlägg på Facebook. Inlägget utgör inte sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp, enligt åklagarens beslut.

Gilla artikeln på Facebook

Peter Springares inlägg på Facebook utgör inte hets mot folkgrupp. Chefsåklagare Maria Sterup som utrett fallet har beslutat att lägga ner förundersökningen, rapporterar SVT.

– Hans inlägg utgör inte en sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp, står det i beslutet.

I början av februari gjorde Springare ett inlägg på sin privata Facebook där han berättade om den brottslighet han har stött på i sin roll som utredare hos polisen. Det var polisledningen i Örebro som anmälde inlägget för hets mot folkgrupp eftersom Springare avslöjade att invandrare var kraftigt överrepresenterade vid grova brott.

Inlägget fick enorm spridning och Springare överöstes snart med blommor från alllmänheten för att han vågade sticka ut hakan. I skrivande stund har stödgruppen "Stå upp för Peter Springare" på Facebook nästan 200.000 medlemmar.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0