De 4 av 10 som uppfattar SR som vänstervridet har lurats av "starka krafter", enligt Cilla Benkö.

SR-chefen: Lyssnarna har bara lurats att tro att vi är vänstervridna

Publicerad 24 mars 2021 kl 18.51

Media. Fyra av tio anser att nyhetsrapporteringen i public service präglas av vänsterideologi. Men Cilla Benkö, vd på SR, avfärdar undersökningen och hävdar att lyssnarna bara har manipulerats av "högljudda personer" att tro att det de hör på radion är vänstervridet.

Gilla artikeln på Facebook

I den senaste Förtroende­barometern mäts för första gången hur svenskarna ser på den politiska vinklingen hos olika medier.

När det gäller Sveriges Television och Sveriges Radio uppger 38 respektive 39 procent av de tillfrågade att nyhetsbevakningen i dessa kanaler är vänstervriden. Endast 2 procent placerar de två statliga mediejättarna till höger på den politiska skalan.

Men enligt SR:s vd Cilla Benkö handlar det hela egentligen bara om "högljudda personer" och "starka krafter" som "vill få folk att tro att vi är ett medium som står till vänster om mitten".

– Jag tycker att det är olyckligt när man inte förhåller sig till fakta när man diskuterar Sveriges Radio utan att man av ideologiska skäl vill få svenska folket att tro att vi är mer vänster än det vi de facto är. Nämligen ett väldigt starkt alternativ som står opartiskt i mitten, säger Benkö i Studio Ett.

Programledaren invänder dock att det är vanliga personer som har deltagit i Förtroendebarometern och berättat vad de själva anser.

– Ser du inte det som ett problem? frågar programledaren.

Cilla Benkö svarar:

– Det skulle vara ett problem om det vore så att vi i forskning och i granskningar hos Granskningsnämnden de facto har belägg för att vi inte klarar av vårt opartiskhetskrav.

SR-chefen förklarade också att hon inte kommer att vidta några åtgärder på grund av "en undersökning som görs på en vecka bland 1.200 personer, när vi har 7,3 miljoner personer som lyssnar på oss varje vecka och uppenbarligen uppskattar det vi gör".


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Media

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0