Kakan Hermansson
Karin “Kakan” Hermansson har varit programledare i både SR och SVT och var en av årets sommarvärdar i P1. Nu tar Sveriges Radio avstånd från hennes uttalande.

SR-profil piskade upp hatet mot polisen

Publicerad 31 augusti 2014 kl 13.12

Inrikes. Flera poliser skadades av våldsamma vänsterextremister i samband med gårdagens oroligheter i Stockholm. En av dem som var med och hetsade extremisterna mot polisen var Sveriges Radio-profilen Karin “Kakan” Hermansson.

Gilla artikeln på Facebook

© Instagram

En rad poliser skadades under gårdagens kravaller i centrala Stockholm. Den här polishunden, som träffades av en gatsten, var ytterligare ett av vänsterextremisternas offer.

"Kämpa Stockholm, idag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss", skriver den välkända nöjesprofilen Karin “Kakan” Hermansson på Twitter inför motdemonstrationerna.

ACAB är en förkortning för All Cops Are Bastards, ett uttryck som ursprungligen kommer från skinheadkulturen.

Hermanssons utspel väckte hård kritik från flera andra användare, som pekade på att det är just den typen av avhumanisering av polisen som eggar vänsterextremisterna till våld.

"Det påstås att en programledare på Sveriges radio använder känd jargong för polishat. Det kan knappast stämma", skrev polisens yttre befäl inom utryckningsverksamheten på Södermalm, som har ett välbevakat konto på Twitter.

Reaktionerna har tvingat Sveriges Radio att gå ut och ta avstånd från sin medarbetare.

– Sveriges Radio tar avstånd från det uttalande som idag publicerats via twitter. Det är ett uttalande gjort av Kakan Hermansson som privatperson. Kakan är frilans och inte anställd hos Sveriges Radio och hon hörs inte i Morgonpasset för närvarande, uppger Lotta Mossberg, ansvarig utgivare för Morgonpasset i P3, i ett offentligt uttalande.

Kakan själv verkar dock vara föga bekymrad över att utsättas för åtgärder från public service-bolagets sida.

"Pratade med min chef igår, börjar som sagt i september som planerat. Vad du tycker spelar mindre roll", skriver hon till en kritiker på Twitter.

Bild:

© Twitter

Kakan Hermansson fortsatte att håna personer som ansåg att hon var olämplig som programledare på SR på grund sympatierna för våldsamma, antidemokratiska extremister.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.