Kakan Hermansson
Karin "Kakan" Hermansson.

"Kakan" Hermansson ställer in – igen

Publicerad 5 april 2017 kl 15.36

Inrikes. Den vänsterradikala debattören Karin "Kakan" Hermansson ställer in ett framträdande på Café Delta på onsdagen. Orsaken är en "hatstorm" i sociala medier, skriver flera tidningar.

Gilla artikeln på Facebook

I november förra året skulle "Kakan" Hermansson, känd för att sprida hat mot polisen, medverka vid invigningen av utställningen "100% kamp – Sveriges historia" på Regionmuseet i Kristianstad. Men på grund av påstådda hot i sociala medier ställde hon in.

Så sent som i februari valde Hermansson att hoppa av ett annat projekt: en vänsterextrem kampanj för teleoperatören Comviq. Även då lämnade hon på grund av "hat".

Nu har det hänt ännu en gång.

I dag skulle Hermansson ha medverkat på Café Delta vid Häggvallskolan i Tjörn. Men på grund av en "hatstorm" i sociala medier, som Aftonbladet och Expressen uttrycker det, väljer hon återigen att avbryta.

– Vi beklagar verkligen att Kakan inte känner sig välkommen hit men har förståelse för hennes beslut med tanke på tonläget i det som skrivits, säger Annica Skog, biträdande förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Tjörns kommun i ett pressmeddelande.

Det var när lokala medier skrev om arrangemanget i Tjörn som det uppstod en debatt i sociala medier där flera personer ska ha varit kritiska mot "Kakans" medverkan.

"Kakan Hermansson har lämnat återbud till kvällens Café Delta i Häggvall efter att ha läst kommentarer kring besöket i sociala medier", heter det i kommunens pressmeddelande.

– Vi hade verkligen sett fram emot att få hit Kakan, som är en samhällsaktuell och intressant person, menar Annica Skog.

Enligt Ann-Marie Myllykangas, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, är det ett "bakslag" för demokratin att Hermansson inte längre vill medverka i onsdagens evenemang.

– Vi tycker att det är tråkigt att hon måste ställa in. Det är ett bakslag för vår demokrati, yttrandefrihet och jämställdhet på flera plan, säger hon.

Under våren har "Kakan" Hermansson varit aktuell i SVT:s På spåret och som jurymedlem i TV4-programmet Talang.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ledamot i coronakommissionen gillar "Vi stöttar Anders Tegnell" på Facebook.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0