Asylkaoset
Statsminister Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven hotar ta Polens EU-pengar om landet inte accepterar tusentals asylsökare

Publicerad 20 juni 2017 kl 16.23

Utrikes. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) hotar nu Polen med indragna EU-pengar om landet inte börjar fylla sitt samhälle med asylsökare från Afrika och Mellanöstern. Löfven vill därmed köra över folkviljan i Polen, där hela 74 procent av befolkningen säger nej till att ta emot asylsökare, skriver SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en överenskommelse inom EU så ska asylsökare omfördelas mellan medlemsstaterna. Men Polen, Ungern, och Tjeckien har vägrat. Sammanlagt ska 160.000 asylsökare omfördelas, men Polen och Ungern har inte tagit emot en enda, medan Tjeckien tagit emot tolv stycken under loppet av ett år.

Därför har EU-kommissionen inlett ett så kallat överträdelseärende mot länderna, en process som kan sluta i EU-domstolen. Det EU kräver är att länderna tillsammans tar emot cirka 10.000 asylsökare från Mellanöstern och Afrika.

Nu hotar även Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) med åtgärder.

Under ett möte med Polens premiärminister Beata Szydlo i Warszawa på tisdagen sade Löfven att Polen kan drabbas av indragna bidragspengar från EU om de inte börjar acceptera tusentals asylsökare från Afrika och Mellanöstern.

– Man kan inte bara ta de goda delarna av ett samarbete och strunta i de svåra sakerna, säger Stefan Löfven till SVT.

74 procent av Polens befolkning har sagt nej till att ta emot asylsökare, en folkopinion som Löfven tydligen anser att man ska köra över.

2016 beviljade Polen 390 personer asyl, en siffra som kan jämföras med att Sverige samma år beviljade 69.350 asylansökningar.

– Vi vill vara ett homogent samhälle med en kultur, en religion och en etnicitet. Vi kan se från andra Europeiska länder hur förödande den här mixen av kulturer har varit, säger Mateusz Plawski, talesperson för den kristna ungdomsrörelsen Mlodziez Wszechpolska, till SVT.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0