IS-veteranerna
Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) i SVT:s inslag.

Stockholm inrättar "stödtelefon" för IS-terrorister – satsar fyra miljoner på nya insatser

Publicerad 14 februari 2019 kl 15.15

Inrikes. Stockholms stads nya grönblåa styre menar nu att man ska förbättra hanteringen av återvändande IS-terrorister, uppger SVT. Bland annat ska man kontakta alla IS-familjer, skapa ett så kallat "expertteam" och man har även inrättat en så kallad stödtelefon dit "återvändare" kan ringa.

Gilla artikeln på Facebook

Totalt har nu cirka 40 personer som stridit för den bestialiska terrorgruppen Islamiska Staten rest tillbaka till Stockholm.

Staden har tidigare dock fått hård kritik för hur man hanterat personerna. Stockholm borde ha "sökt upp återvändare i deras hem", som Göteborg gjort, som SVT uttrycker det.

Men nu ska Stockholm bättra sig. Bland annat satsas fyra miljoner kronor på ett stadsövergripande expertteam.

Enligt SVT ska teamet till exempel tillförsäkra att barn till så kallade återvändare "mår bra och får det skydd och stöd de behöver".

– Vi kommer kontakta alla de här familjerna och även de vuxna som det finns oro för och se om det finns barn som behöver skydd och stöd, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L) till SVT och påpekar att sådana barn som riskerar att "skadas allvarligt" kommer omhändertas.

En ny handlingsplan kommer innehålla sådant som konkreta instruktioner till hur de olika stadsdelarna ska hantera frågan.

Staden har även bland annat inrättat en "stödtelefon" dit "anhöriga eller återvändare" kan vända sig, skriver SVT.

Den tidigare styrande majoriteten i Stockholm förordade gräddfil till bostäder, bidrag och jobb för terroristerna. Enligt det postmodernistiska tänkesätt som råder bland myndigheter och många politiker i Sverige är nämligen alla människor egentligen offer.

I sociala medier riktas nu dock hård kritik mot SVT:s artikel om IS-terroristerna i Stockholm. SVT kallar nämligen dem för "IS-krigare", som om de vore legitima deltagare i ett krig.

"Så sjukt provocerande att använda termen IS-krigare. Prova terrorister eller mördare istället. De ska fängslas, inte ha hjälp", skriver en person.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.