IS-veteranerna
Efter förlusterna i Irak och Syrien vill IS-terroristerna återvända.

IS-terrorister får jobb och utbildning i Vivalla

Publicerad 19 september 2017 kl 08.29

Inrikes. Islamister som rest från Vivalla i Örebro försöker nu ta sig tillbaka till Sverige. Men en del har redan kommit tillbaka – och fått jobb eller utbildning. Stadsdelen som en gång var känd för "Svensson, Svensson" är enligt Säpo idag ett av de områden med särskilt hög koncentration av våldsbejakande islamister.

Gilla artikeln på Facebook

På 1990-talet var stadsdelen Vivalla i Örebro mest känd för att TV-serien "Svensson, Svensson" utspelade sig där. 

Men under 2000-talet förändrades befolkningen i området drastiskt och år 2012 hade mer än 75 procent av invånarna utländsk bakgrund.

På Vivallaskolan är drygt 95 procent av eleverna invandrare och talar 35 olika språk, enligt Wikipedia.

Polisen klassar Vivalla som ett så kallat särskilt utsatt område. Från stadsdelen har ett 20-tal personer rest till Syrien och Irak för att ansluta till terrorgrupper som Islamiska Staten. 

Men efter IS förluster i Mellanöstern försöker nu flera av dem ta sig tillbaka till Sverige, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Ett 10-tal ska redan ha kommit tillbaka och "återetablerat" sig i samhället.

– Några är i utbildning eller kör beredskapsjobb. Någon har fast jobb. Någon har familj. Det är olika vad man sysslar med i dag, säger områdespolisen Fredrik Malm till SVT.

En ska ha dömts för misshandel och en annan misstänks för bedrägeri. Men flera av de som rest kan inte komma tillbaka, eftersom de dödats nere i Mellanöstern.

Enligt Säpo är Vivalla ett av de områden i Sverige där koncentrationen av våldsbejakande islamister är särskilt hög.

Örebro kommun har därför upprättat ett så kallat Kunskapshus där polis, socialtjänst och andra arbetar för att förhindra radikalisering och nya terrorresor. Sven-Göran Wetterberg, Örebro kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism, säger till SVT att han inte kan bekräfta om Vivalla är värre drabbat än andra områden i Sverige.

SVT Nyheter har även talat med Mahdi Mohamud, ordförande i föreningen Afrikas Horn, som arbetar med ungdomar i Vivalla. Han är orolig för att de återvändande IS-terroristerna ska ta upp vapen i Sverige och vända sig emot det svenska samhället.

– Jag är inte naiv, säger han.

Han menar dock även att det är "allas ansvar" att hjälpa till att återintegrera IS-terroristerna i det svenska samhället.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fick kebaben – båda gisslan släppta

Mördarna höll sitt löfte. Båda har gripits efter gisslandramat på Hällbyanstalten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0