IS-veteranerna
De tillfångatagna IS-medlemmarna beskrivs som "livsfarliga".

41 IS-terrorister från Sverige fängslade i Syrien – "Livsfarliga tickande bomber"

Publicerad 24 mars 2018 kl 16.37

Utrikes. Så många som 41 IS-terrorister med medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige sitter nu fängslade i Syrien, uppger en källa med insyn till nyhetsbyrån TT. Terroristerna utpekas som de allra farligaste av dem som rest från Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en kurdisk källa till TT som uppger att det sitter 41 IS-terrorister med koppling till Sverige, antingen genom medborgarskap eller uppehållstillstånd, fängslade av kurdiska styrkor i Syrien.

Fem av personerna ska ha haft nyckelpositioner inom den islamistiska terrorsekten Islamiska Staten, varav en varigt ansvarig för rörelsens propaganda.

Frågan som även tidigare uppkommit är om Sverige ska ta tillbaka dessa personer, och försöka ställa dem inför rätta här.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är en av dem som krävt att samtliga IS-terrorister från Sverige som tillfångatagits ska föras hit och "straffas" med svenska straffsatser istället för de påföljder som annars riskerar att utdömas i arabvärlden.

Men det finns ett problem med att föra terroristerna tillbaka till Sverige. Dels kan det bli svårare att bevisa att de gjort sig skyldiga till brott, dels har Sverige ingen lag som förbjuder samverkan med terrorgrupper.

Av de cirka 150 IS-terrorister som hittills återvänt till Sverige har bara ett par kunnat ställas inför rätta.

Enligt TT:s källa pågår det nu en dialog mellan svenska och kurdiska företrädare, dock på en så kallad låg nivå. Men utrikesdepartement har inte kommenterat uppgifterna.

– Problemet är att ingen vill ta i fångarna. I svenska fängelser skulle de fortsätta sprida sin propaganda. Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber, säger källan, som uppges ha insyn i den kurdiska administrationen i området, till TT.

Den kurdiska källan menar dock samtidigt att det inte är kurdernas uppgift att hantera de gripna terroristerna, och att stater har bättre möjligheter och resurser att lagföra personerna. Dessutom kan fångarna sitta på värdefull information, framhäver källan.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp bekräftar för TT att de som nu sitter tillfångatagna i Syrien är de allra farligaste av de cirka 300 personer som rest från Sverige för att ansluta sig till islamistiska terrorgrupper i Mellanöstern. Enligt honom finns det en risk att dessa personer nu kan få en "rockstjärnestatus" bland anhängare, vilket är ett problem.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Mer från Utrikes

FN-krav på basinkomst bara för kvinnor

Så föreslås fattiga kvinnor kompenseras för pandemin.. Basinkomst specifikt riktad till kvinnor ska "minska klyftorna", enligt globala organisationen.0 

Fidesz lämnar EU-grupp efter påtryckningar från M och KD

Orbáns högerparti tvingas lämna EPP.. Moderata glädjen: "Äntligen sätter vår partigrupp ned foten!"0 

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0