Krisen i svenska kommuner

"Stor invandring" bakom ekonomiskt krisläge i Kristianstad

Publicerad 8 juni 2019 kl 16.20

Inrikes. Den ekonomiska situationen i Kristianstad ser riktigt illa ut och nu måste politikerna ta till radikala åtgärder, uppger Kristianstadsbladet och P4 Kristianstad.

Gilla artikeln på Facebook

Den ekonomiska situationen i Kristianstad i Skåne är illavarslande och nu väntar ett stålbad för kommunen.

Låneskulden ligger på 1,6 miljarder kronor och inför nästa års budget fattas 130 miljoner kronor.

Enligt P4 Kristianstad tänker politikerna nu fylla på den kommunala kassan med 100 miljoner kronor genom att öka vinstuttagen från de kommunala bolagen med 50 miljoner samt genom att få intäkterna från mark och fastigheter att växa.

– Vi borde ligga på ungefär ett överskott på 100 miljoner kronor varje år för att klara av de investeringarna som vi har, säger kommunalrådet Peter Johansson (M) till P4 Kristianstad.

Sveriges Radio nämner dock ingenting om vad krisen beror på. Detta har dock tidigare Kristianstadsbladet rapporterat om.

Där pekades den "stora" invandringen 2015-2017 ut som en starkt bidragande förklaring till krisläget. Enligt Peter Johansson startades det en skolklass i månaden under perioden. Totalt handlade det om 25-30 nya skolklasser som sattes upp med hjälp av paviljonger.

– Nu måste vi bygga nya skolor i en takt som vi inte mäktar med. Vi måste få beslutsfattarna i Stockholm att fatta detta. Kommunerna klarar inte det här, sade kommunalrådet till Kristianstadsbladet i april och påpekade att kostnaderna till följd av invandringen skenar iväg.

Enligt Johansson måste staten tillföra pengar, annars väntar ett "otroligt bekymmersamt" läge, som han uttrycker det i den lokala tidningen.

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0