Terrormordet på Samuel Paty

Muhammedbilder i XXL-format på franska byggnader

Publicerad 22 oktober 2020 kl 16.15

Utrikes. Gigantiska karikatyrer av den muslimska profeten Muhammed visades under gårdagen upp på fasaderna till byggnader i Frankrike som en markering mot islamistisk intolerans.

Gilla artikeln på Facebook

© PES

Carole Delga

Bakom initiativet står den socialistiska politikern Carole Delga, regionpresident i Occitanie i sydligaste delen av Frankrike, skriver L'Independant. Fasaderna till två byggnader i Montpellier och Toulouse valdes ut för den symboliska visningen.

– Vi ska inte visa svaghet när vi ställs inför demokratins fiende, inför dem som använder religionen som ett vapen, kommenterar hon karikatyrvisningen.

Carole Delga hade valt ut religiösa karikatyrer som tidigare publicerats av den franska tidskriften Charlie Hebdo, som 2015 utsattes för ett terrorattentat, till visningen. Karikatyrerna riktar sig inte bara mot islam, utan även mot kristendomen och judendomen.

– Vi måste försvara vår republiks värderingar; frihet, jämlikhet, broderskap och sekularism. Vi är skyldiga Samuel Paty, den halshuggna läraren, denna hyllning. Vi är skyldiga denna lärare vårt mod. Vi måste sända en signal till våra barn om att de alltid kommer att ha rätt att hysa olika åsikter, och att religion är en privat angelägenhet, menar Delga.

För åtta år sedan utsattes Occitanie för en serie terrorattentat där bland annat en judisk skola i Toulouse attackerades och fyra elever mördades. Till en början fick nynazister skulden för attentaten eftersom samtliga offer hade icke-europeisk bakgrund, men senare visade det sig att en islamist med algeriskt ursprung låg bakom.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur