USA-valet

Stort fokus på Trump i första republikanska primärvalsdebatten

Publicerad 7 augusti 2015 kl 11.59

Utrikes. Donald Trump, som hoppas bli republikanernas kandidat i presidentvalet nästa år, fick stor uppmärksamhet vid republikanernas första primärvalsdebatt under torsdagskvällen.

Gilla artikeln på Facebook

Republikanernas tio-i-toppkandidater

  • Donald Trump
  • Jeb Bush
  • Scott Walker
  • Mike Huckabee
  • Ben Carson
  • Ted Cruz
  • Marco Rubio
  • Rand Paul
  • Chris Christie
  • John Kasich

Trump har inför de republikanska primärvalen tagit ledningen över sin huvudmotståndare, den före detta Floridaguvernören Jeb Bush som under gårdagens debatt gjorde ett ganska blekt intryck.

När de tio presidentaspiranter som deltog i debatten fick frågan om de lovade att stödja den presidentkandidat som vinner primärvalet så ville Trump inte ge något sådant löfte. Istället sade han att möjligheten finns att han i sådana fall ställer upp som en oberoende presidentkandidat, något som möttes av både jubel och burop från publiken.

Liksom tidigare under valrörelsen använde sig den 69-årige mångmiljardären av svart humor och sarkasm i debatten. Bland annat anklagade han USA:s politiker för att vara köpta och kontrollerade av lobbyister, men att det "självklart inte gällde hans republikanska motkandidater". Han sade sig även genom åren ha skänkt pengar till flera politiker och påstod att om man ger en amerikansk politiker pengar så gör de vad helst man ber dem om.

När Trump anklagades för att ha en dålig kvinnosyn och Fox kvinnliga programledare, den före detta åklagaren Megyn Kelly, med allvar i rösten påpekade att han hade kallat kvinnor han ogillar för "tjocka grisar, hundar, klåpare och motbjudande djur" svarade han kvickt med att det endast gällde skådespelerskan Rosie O'Donnell – en amerikansk högljudd vänsterkomiker som är känd för sin övervikt och avskydd bland den amerikanska högern. Publiken brast ut i skratt, jubel och rungande applåder och Kelly tappade tråden.

Övriga kandidater som stack ut från mängden var framförallt de båda senatorerna Ted Cruz och Rand Paul. Paul, som i stort går i sin pappa Ron Pauls fotspår, har profilerat sig som en libertarian och tog flera gånger debatten mot Trump. Bland annat anklagade han Trump för att i hemlighet stödja Hillary Clinton och för att vara för vänsterliberal i välfärdsfrågor.

Ted Cruz undvek igår, liksom han tidigare under valrörelsen har gjort, att hamna i polemik med Donald Trump. Framförallt för att de båda presidentaspiranterna har en stor samsyn i frågor som handlar om illegal invandring. Trump upprepade att han vill bygga en mur mot Mexiko för att få stopp på flödet av droger och illegala invandrare över gränsen, ett ställningstagande som Cruz i stora drag delar.

Cruz betonade istället vikten av att ta kampen mot terrorgruppen Islamiska staten på hemmaplan och att dra in medborgarskapet för amerikaner som reser till Mellanöstern för att gå med i islamistiska terrorgrupper.

– Vi behöver en befälhavare som gör klart att om man ansluter sig till IS, om man utkämpar jihad mot Amerika, då skriver man under sin egen dödsdom, sade han medan publiken brast ut i jubel och applåder.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0