Studie: ChatGPT kraftigt vänstervriden

Publicerad 18 augusti 2023 kl 09.47

Vetenskap. En brittisk studie bekräftar nu det som de flesta användare förmodligen redan upptäckt: AI-botten ChatGPT har en "signifikant och systematisk" vänstervinkling, rapporterar Sky News.

Dela artikeln

Fria Tiders test av ChatGPT när tjänsten nyss släppts i slutet av förra året visade att den var extremt politiskt korrekt och till och med ljög för att bevisa sina vänsterargument.

När Fria Tider ställde frågor om invandrarbrottslighet i Sverige kom den exempelvis med ren desinformation – och hänvisade till en Brå-studie som inte finns.

Efter lanseringen av det revolutionära AI-verktyget har även personer som Elon Musk varnat för den vänstervridning som tycks ha programmerats in i chattroboten.

En ny studie från University of East Anglia visar nu att ChatGPT i sina svar systematiskt gynnar Labourpartiet i Storbritannien och president Joe Bidens demokrater i USA.

Huvudförfattaren, forskaren Fabio Motoki, varnar för att den ökande användningen av OpenAI:s plattform kan påverka valresultaten till vänsterns fördel.

– Vi borde ha varit lika oroliga om det istället funnits en högervinkling, säger han.

I studien ombads chattboten att imitera personer från hela det politiska spektrumet och svara på diverse ideologiska frågor.

Dessa ståndpunkter och frågor sträckte sig från radikala till neutrala, där varje "individ" tillfrågades om de höll med eller inte höll med olika påståenden. Var och en av de över 60 frågorna ställdes 100 gånger, och svaren analyserades senare för att upptäcka tecken på partiskhet.

– Ibland glömmer folk att dessa AI-modeller bara är maskiner. De ger väldigt trovärdiga sammanfattningar på dina frågor, även om de har helt fel. Och om du frågar "är du neutral?" så säger den "åh, det är jag!" säger Fabio Motoki och fortsätter:

– På samma sätt som media, internet och sociala medier kan påverka allmänheten kan detta vara mycket skadligt.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.